Korpsystrar är den första delen i en spänningstrilogi om journalisten Hanna Axelsdotter. Boken nominerades årets bästa deckardebut vid Crimetime Specsavers Award 2018 och det är en nervkittlande psykologisk thriller där vi får följa relationen mellan två systrar. Tidvis är distansen emellan Nora och Linn stor, det skiljer en del i ålder och när de väl är vuxna är kontakten sedan länge bruten. Men när deras mamma dör återförenas de i samband med begravningen och minnena av den där ödesdigra sista sommaren de spenderade tillsammans väcks till liv på nytt.

Den andra boken om Hanna Axelsdotter, Tigeröga, utspelar sig i ett hyreshus i centrala Stockholm där Hanna är bosatt. Hon möts av en dörr avspärrad med polistejp i trappuppgången och hennes journalistiska nyfikenhet är genast väckt. Det visar sig att en ung kvinna har anmälts försvunnen av sin pojkvän, men bakom försvinnandet ryms en historia om ett avancerat dubbelliv.

Bettina Bieberstein Lee är en författare vars psykologiska thrillers rymmer så mycket mer än bara en spännande intrig, hon berättar även en hel del om mänskliga drivkrafter och karaktärernas innersta väsen. Den första boken känns också innovativ i sitt upplägg, författaren har valt att bygga en händelsekedja där berättelsen byggs upp bakifrån under inspelningen av en dokumentär med en dömd brottsling. Därmed vet vi att någonting har hänt, och Korpsystrar är historien om vad som ledde fram till detta slutgiltiga crescendo. I Tigeröga får vi istället se lite mer av Hanna Axelsdotter, som i den första boken mest figurerar i utkanten av berättelsen. Det är inte så ofta svenska författare lyckas med just psykologin i en thriller, men tack vare att Bettina Bieberstein Lee väljer ett lugnt tempo lyckas hon gå på djupet och fånga de allra fulaste fiskarna som gömmer sig där i mörkret. Jag hade kanske önskat mig en något mer explosiv spänningskurva, men kan ändå inte låta bli att imponeras av skrivhantverket. Bettina Bieberstein Lee är en författare vi kommer att få se mer av i framtiden.

Utgivna av: Bladh by Bladh. Korpsystrar: pocket, 2018. Tigeröga: inbunden, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.