9789146235552

Skuggjägaren är en deckare som tar avstamp i 1940-talets Stockholm där en ung kvinna hittas mördad. Hon har blivit fastspikad i golvet och sexuellt utnyttjad, men vad ingen vet är att händelsen kommer att få konsekvenser som likt ringar på vattnet sprider sig över decennierna. Drygt trettio år senare är det dags igen. Ännu en kvinna har bragts om livet och tillvägagångssättet är snarlikt. Finns det ett samband, eller är det bara en brutal nyck från ödets sida som visar att våldet mot kvinnorna är ett tidlöst inslag i brottsstatistiken?

Camilla Grebes senaste deckare låter oss följa fyra generationer av kvinnliga poliser och ett morddrama som spänner över tid. Hon beskriver ett hat som finner näring ur skuggorna som bildas när någon känner sig åsidosatt. Skuggjägaren berättar om outplånliga maktstrukturer inom poliskåren, men det är också en historia där de kvinnliga polisernas situation återspelar samhällets utveckling i stort. Kvinnohistoria och samhällskritik blandas med en alldeles lysande konstruerad deckargåta och resultatet blir en kriminalroman där ingenting lämnas åt slumpen. Skuggjägaren belönades i november 2019 med priset för Årets bästa kriminalroman och jag är benägen att hålla med. Camilla Grebe är en deckarförfattare i en klass för sig.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2019

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

2 reaktioner till “Skuggjägaren av Camilla Grebe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.