9789177711933_200x_bergens-stjarnor

Året är 1937 och Kentucky är en glesbefolkad del av Amerikas förenta stater där människor arbetar hårt för sin överlevnad och tillbringar den mesta delen av sin tid isolerade med den närmsta familjen. För Alice som kommer från England innebär det nya livet en rejäl prövning, inte minst eftersom omgivningen betraktar henne och hennes brittiska vanor med misstänksamhet. När hon får chansen att bli en del av den nya gruppen med ridande bibliotekarier som bildats efter ett initiativ från Eleanor Roosevelt, USA: s första dam, är hon snabb med att tacka ja. Men ritterna i bergen kommer att bli mer krävande än hon hade kunnat ana och arbetet sker i motvind. Många av de presumtiva låntagarna har inga avsikter att öka sin bildning eller att låta sina barn läsa och männen runtom i regionen är inte positiva till kvinnor som arbetar istället för att sköta hemmet. Samtidigt blir initiativet inledningen på en stark vänskap mellan Alice och de andra kvinnorna och banden de knyter kommer att visa sig livsviktiga när de hårda livet i Kentucky sätter dem på prov, en efter en.

Jojo Moyes efterlängtade nya roman är en historia som delvis bygger på verkliga händelser. Eleanor Roosevelt tog initiativ till en grupp ridande bibliotekarier som en insats för att öka landsortsbefolkningens bildning och läskunnighet. Utifrån det har Jojo Moyes inspirerats till att skriva den här historiska romanen, som på sätt och vis tar ett steg bort från det rosa feelgoodskimmer som har omgett vissa av hennes tidigare böcker och istället skildrar en ganska brutal verklighet. Det vi dock känner igen är Moyes förmåga att skriva med inlevelse och att skildra såväl kärlek som vänskap på ett sätt som verkligen berör. Personporträtten är fint tecknade och kvinnornas skilda levnadsöden är fängslande. Bergens stjärnor är ett riktigt läsäventyr och en mycket minnesvärd historia som är svår att släppa. I mitt tycker är detta Jojo Moyes bästa bok hittills.

Utgiven av: Printz Publishing, 2019. I översättning av: Helen Ljungmark.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

4 reaktioner till “Bergens stjärnor av Jojo Moyes

  1. Jag som har så svårt för Jojo Moyes och så skriver du att det nog är hennes bästa hittills. Jag som alltid litar på dina boktips. Jag får helt enkelt ge den en chans! 😉 Gott nytt år, finaste Johanna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.