20191120_104404_0000.png

I årets julkalender här på bloggen kommer några verkliga experter att dela med sig av sina bästa boktips. Är du på jakt efter den perfekta julklappen eller letar du efter fina läsupplevelser som du själv vill njuta av under julens lässtunder? En lång rad författare och förlagsmedarbetare berättar här om sina utvalda bokfavoriter, hela vägen fram till jul!


Idag är det Pernilla Ericson som bidrar med sina bästa boktips inför julen. Pernilla är skribent för Aftonbladet och författare till deckarserien om Erla-gruppen där den tredje boken, När du vänder dig om, nu finns i pocket. Just nu arbetar Pernilla Ericson för fullt med sin fjärde bok.

Foto: Ola Axman

 – Mitt första tips är en bok som passar deckarläsaren som vill växla upp till verklighet: Mordet på Zaida Catalán av Staffan Lindberg. Svenska FN-arbetaren Zaida Catalán försökte avslöja en korrupt regimtrogen lokalpolitiker vars egen milis bland annat hade våldtagit 40 småflickor i Kongo-Kishasa. Hon och hennes kollega Michael Sharp mördades brutalt. Sverige förlorade en hängiven människorättskämpe, och fallet hade kunnat falla i glömska medan utredningen drog ut på tiden. Journalisten Staffan Lindberg reste till Kongo-Kinshasa och lyckades hitta unika bevis, bland annat Cataláns dolda inspelningsutrustning. Hans bok om fallet har formen av en thriller, bit för bit tar sig Lindberg närmare sanningen om mordet på Zaida Catalán.

 – Oskuld av Kicki Sehlstedt är en deckare som handlar om en tonårsflicka som försvinner spårlöst. Kriminalprofessor Kajan Berglund och hennes tillfälligt inneboende, journalisten Aida Svantesson, engageras i utredningen. Det är en jakt på sanningen som skaver, och Berglund tvingas samtidigt konfronteras med sitt förflutna. Kicki Sehlstedts thriller belyser också ett skrämmande nutidsfenomen, den kvinnohatande incelrörelsen på nätet. Den som längtat efter en kvinnlig Leif GW Persson möter henne i kriminalprofessor Kajan Berglund. Hon är stor i anden så väl som i kroppen, och kan fnysa vilken mansgris i kåren som helst på plats. Boken passar utmärkt till den samhällsengagerade deckarläsaren.

 – Mitt tredje tips passar läsaren som brinner för jämställdhetsfrågor, eller som borde börja fatta. Kvinnor som vill är skriven av den feministiska författaren och debattören Katarina Wennstam. Det är en illrosa krönikesamling där den röda tråden är kvinnokroppens förbannade rätt att bara vara, att njuta, att vara fri, kvinnans rätt att vara en sexuell varelse. Wennstam lyfter fram fall som kommer att höja läsarens ilskepuls rejält. Hon diskuterar, berättar, dissekerar, hyllar och råskäller. Och öppnar ögon.

God Jul och trevlig läsning önskar Pernilla Ericson

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.