20191120_104404_0000.png

I årets julkalender här på bloggen kommer några verkliga experter att dela med sig av sina bästa boktips. Är du på jakt efter den perfekta julklappen eller letar du efter fina läsupplevelser som du själv vill njuta av under julens lässtunder? En lång rad författare och förlagsmedarbetare berättar här om sina utvalda bokfavoriter, hela vägen fram till jul!


Idag har turen kommit till författaren och religionshistorikern Elisabeth Östnäs att boktipsa här i julkalendern. Elisabeth är just nu högaktuell med sin nya roman Häxorna, en historisk roman som tar oss med till svunna tider.

Foto: Caroline Andersson

 – Mitt första boktips passar den som läser jättemycket, inte har problem med mycket text, och som avskyr BOATS. Då ska du läsa Edie, American Girl av Jean Stein. Det är en grym berättelse, i alla bemärkelser, om Edie Sedgwick, Andy Warhols musa, och hennes otroliga uppväxt och alldeles för tidiga död. Boken bygger på en massa röster men det känns aldrig förvirrande, utan mest som det självklara valet att skriva en biografi på: att låta ögonblicksbilder fogas till varandra och bilda en tillfredsställande enhet.

 – Ett boktips till den som gillar historia och nutid är Hästpojkarna av Johan Jim Ehn. Han går från klarhet till klarhet, tycker jag, och den dramaturgiska självsäkerheten i den här boken är tamigtusan så att jag blir avundsjuk. Boken skildrar vår nutid och det nära förflutna på ett otroligt skrämmande sätt. Ge denna till ungdomar i din närhet, och håll fast dem tills de har läst klart.

 – Mitt sista tips är en bok till den som har panik över klimatförändringarna och inser att det inte räcker att skita i skinkan i jul, det krävs övermänskliga ansträngningar från oss alla om detta ska lyckas. När oron för att det redan är för sent smyger sig på kan en behöva skratta lite. Det gör du bäst med Lisa Förares Varken. Det är en hejdlös historia, rolig och spännande, och den för läsaren till platser hen inte hade en aning om fanns. Boken passar när du kanske har tröttnat på allt mys, på böcker om små caféer och strandpromenader, och vill ha något rejält men ändå luftigt. Jag skulle inte kalla boken för skräck, men det är en fantasifull berättelse som kanske mest påminner om en schysst Netflixserie.

God Jul och trevlig läsning önskar Elisabeth Östnäs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.