9789177815051_200x_tva-sanningar-och-en-logn

Det har gått femton år sedan den framgångsrika konstnären Emma Davis lämnade Camp Nightingale och under hela den tiden har hon levt med den obesvarade frågan om vad som egentligen hände med hennes rumskamrater, Vivian, Allison och Nathalie. De tre tonårsflickorna försvann en natt och återfanns aldrig, trots omfattande sökinsatser kring Lake Midnight och i de vidsträckta skogsområdena runtomkring. Nu har tiden kommit för att koppla ett grepp om det förflutna och när Emma får frågan om att återvända till flicklägret för att spendera ännu en sommar där tackar hon ja, ovetandes om att historien kommer att upprepa sig och att den mystiska konstgjorda sjön döljer en livsfarlig hemlighet.

Två sanningar och en lögn är en titel hämtad från den lek som flickorna ägnar sig åt hela den ödesdigra sommaren som ligger femton år bakåt i tiden. Vivian är ledaren och Emma, som är yngre än de andra, ser upp till henne. Gruppdynamiken är en viktig beståndsdel i den psykologiska spänning som författaren bygger upp, men skildringarna av de unga kvinnornas tankar och agerande gör också boken till en thriller som ligger i gränslandet till ungdomsromanernas territorium. Det som främst fängslar mig är Riley Sagers förmåga att bygga en tät och obehaglig atmosfär. Lake Midnight är en obehaglig plats befolkad av opålitliga karaktärer och det finns en nerv i berättelsen som gör att jag slukar den. Kanske finns det vissa inslag som ligger utanför rimlighetens gränser, men Riley Sager är en sådan där författare som du förlåter i och med att den världsbild du läser om är så övertygande. Jag älskar författarens sätt att få Två sanningar och en lögn att löpa som ett konsekvent tema genom hela historien och känslan av att jag inte kan lita på den bild jag ser skapar spänning på riktigt hög nivå. Helt klart en av årets bästa thrillers!

Utgiven av: Modernista, 2019. I översättning av: Elisabeth Fredholm.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.