9789175459424_200x_havets-hundar

Havets hundar är berättelsen om Saga som flyr från sin familj där brodern ständigt misshandlar henne. Hon får en fristad hos en rikemannasläkt i dagens Norge, men det är bara början. Brodern är långsint och hämndlysten, vilket gör att Saga måste fortsätta sin resa genom hela det vikingatida Norden. Historiens vingslag är hela tiden närvarande när författaren på ett mycket detaljerat sätt beskriver vikingarnas liv och leverne. Agneta Arnesson Westerdahl är mycket kunnig på området och lyckas väl med att levandegöra historien och göra den till en naturlig del av den skönlitterära berättelse hon har skapat.

Sagas öde rymmer inte bara olycka, kärleken väntar också runt hörnet. Men som så ofta finns det stora hinder på vägen som måste övervinnas. Berättelsen skildras också ur fler perspektiv och vi får ta del av handel och hantverk, resor på haven och blot, men det är också bland de många berättarrösterna jag finner bokens akilleshäl. Det som inledningsvis är en mycket spännande historia om Sagas äventyrliga öde förgrenar sig i ett myller av människor som förvisso går att överblicka, men som även spär ut berättelsen på ett sätt som gör att glöden i mitt intresse med tiden avtar. Havets hundar är ändå på många sätt läsvärd, för det är en mycket välskriven historisk roman som fångar och återger vikingatiden och dess människor på ett intagande sätt.

Utgiven av: Historiska Media, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.