9789137154923_200x_forodande-konsekvenser

Den senaste i raden av deckare med Alan Banks i huvudrollen tar oss med till Eastvales skuggsida där en ung pojke med invandrarbakgrund hittas död i en soptunna. Banks och hans kollegor står inför en stor utmaning när det gäller att identifiera den döde, men tids nog visar det sig att han är en ensamkommande flyktingpojke. För att lösa gåtan måste Banks även lista ut vilken typ av dåligt sällskap han har hamnat i. Parallellt med Banks utredning får vi även följa Zelda, som är sambo med Annie Cabbots pappa. Zelda är en mycket speciell kvinna som tack vare sitt fotografiska minne för ansikten tjänar polisens syften väl när det gäller att identifiera människosmugglare. Men Zelda har även en egen agenda där målet är att hitta de män som en gång var nära att förstöra hennes liv.

Förödande konsekvenser är den tjugosjätte boken i serien om Alan Banks och det är svårt att låta bli att imponeras av att Peter Robinson fortfarande lyckas engagera läsarna och skapa nya historier med varierande teman. Med den här boken visar han att Banks fortfarande är en figur att räkna med och att han står sig väl i den stora strömmen av nya deckarkaraktärer. Visst är han sig lik, vilket gör att det går att förutse vissa av hans reaktioner, men igenkänningsfaktorn är främst positiv. Samtidigt är Förödande konsekvenser en kriminalroman som bygger på teman som ligger i tiden och historien känns hela tiden relevant, inte minst eftersom Peter Robinson behärskar konsten att bygga en kriminalroman så väl.

Utgiven av: Bokförlaget Forum/Ester Bonnier, 2019. I översättning av: Jan Malmsjö. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.