20191120_104404_0000.png

I årets julkalender här på bloggen kommer några verkliga experter att dela med sig av sina bästa boktips. Är du på jakt efter den perfekta julklappen eller letar du efter fina läsupplevelser som du själv vill njuta av under julens lässtunder? En lång rad författare och förlagsmedarbetare berättar här om sina utvalda bokfavoriter, hela vägen fram till jul!


Dagens boktipsande gäst är författaren Karin Smirnoff som gjort stor succé med sin augustnominerade roman Jag for ner till bror och den pocketaktuella uppföljaren Vi for upp med mor. I april nästa år kommer äntligen den tredje delen, Sen for jag hem.

Foto: Johan Gunséus

– Mitt första boktips är Vera av Anne Svärd. Spännande och välskrivet om gravida 17-åriga Sandrine som kommer som flykting till Sverige efter andra världskriget. Hon gifter sig med en välbärgad man och föder ett barn (Vera). Barnet blir en påminnelse om övergrepp, skuld och saknad efter det som aldrig blev. Men kanske också vägen tillbaka till ett möjligt liv.

– Det andra tipset är tre böcker samlade i en volym: Den stora skrivboken, Beviset och Den tredje lögnen av Agota Kristof. Det är krig. Två tvillingbröder skickas iväg ut på landet för att bo hos sin mormor. I jakt på mat och andra förnödenheter driver de runt, samtidigt som de skriver ner allt som händer. Efter ett tag växer insikten om att berättelsen kanske inte är vad den utger sig för att vara. Frågan är vad som egentligen hänt.

Tjärdalen av Sara Lidman är en bok som förtjärnar en ny chans. Trots att jag förstår dialekten, tycker jag fortfarande det är småjobbigt att läsa den. Däremot är denna ”århundradets debut” som den kallades när den kom 1953 klart läsvärd. Handlingen utspelar sig i en by i Västerbotten, där en tjärdal blir upprinnelsen till en konflikt mellan invånarna.

God Jul och trevlig läsning önskar Karin Smirnoff

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.