20191120_104404_0000.png

I årets julkalender här på bloggen kommer några verkliga experter att dela med sig av sina bästa boktips. Är du på jakt efter den perfekta julklappen eller letar du efter fina läsupplevelser som du själv vill njuta av under julens lässtunder? En lång rad författare och förlagsmedarbetare berättar här om sina utvalda bokfavoriter, hela vägen fram till jul!


 

Idag gästas julkalendern av en boktipsare av rang, nämligen författaren Anna Bågstam som vi även kan höra prata litteratur i podden Vad vi pratar om när vi pratar om böcker. Anna Bågstam är aktuell med spänningsromanen Skuggspelet, den andra boken i serien Morden i Lerviken.

Foto: Kajsa Göransson

 – Mitt första boktips är En förlorad man av Jane Harper. En stillsamt berättad psykologisk thriller som utspelar sig i Australiens glödheta ödemark. Levnadsförhållandena under den starka solen är så svåra att de fåtal människor som bosatt sig här är helt beroende av varandra för överlevnad. Samtidigt är det svårt att veta vilka som verkligen vill en väl. I centrum för bokens handling står tre bröder från en familj som bär på stora hemligheter. Jag tycker väldigt mycket om En förlorad man för att det är en berättelse om ensamhet, manlighet och relationer som berör. Den passar till alla som uppskattar en välskriven skildring med många bottnar. En perfekt julklapp till mamma eller din bokälskande bästa vän.

 – Den andra boken jag har valt passar perfekt som julpresent till chefen eller varför inte vännen som är på väg in i en ålderskris: Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulssons plötsliga död av Alexander Karim. Det här är en skruvad spänningsroman med ett annorlunda berättarperspektiv. Historien börjar med att romanens huvudperson Jonas dör. Den kommande veckan spenderar han sedan genom att resa bakåt i tiden för att på så sätt försöka förstå vad som orsakat hans död. Det är en humoristisk fartfylld berättelse som innehåller många reflektioner om nutidsmänniskan. Under ytan ruvar emellertid ett mörker som kommer fram genom de fint skildrade relationerna och välskrivna dialogerna. Den här boken passar till alla som någon gång önskat att få leva om sitt liv eller tänkt tanken att förändra sitt öde.

 – Råttkungen av Pascal Engman är en rapp thriller om hat – ett tema som på ett skrämmande sätt känns allt mer aktuellt. Det här är en riktig bladvändare med många spännande karaktärer och det jag särskilt gillar är bokens träffsäkra reflektioner över samtiden. Boken är svår att lägga ifrån sig, snabbt utläst men den otäcka insikten om samhället vi lever i som den ger stannar kvar desto längre. Jag rekommenderar alla som uppskattar en ordentlig thriller att läsa Råttkungen. Boken är en perfekt julklapp till lillasysters nya kille som behöver ett legitimt skäl att dra sig undan släkten en stund under julafton. Fast Råttkungen borde egentligen läsas av alla, den säger något viktigt om den gränslöshet som idag har blivit verklighet.

God Jul och trevlig läsning önskar Anna Bågstam

2 reaktioner till “Lucka 10 – Anna Bågstam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.