9789177991182_200x_karlek-utan-manus

Nick och Ellie träffas första gången en sen höstkväll 2008 hemma hos några gemensamma vänner. Fyra år senare är det alla deras lyckliga minnen han ser tillbaka på. En bilresa i Frankrike, julfiranden och små, vardagliga scener spelas upp för läsaren parallellt med den nutida handlingen. För nu, drygt fyra år senare, har Ellie och Nick gått skilda vägar och Nicks liv håller på att rasa samman på alla plan. Han lever för film och arbetar på en biograf. Men när biosalongen ska moderniseras innebär det att hans kunskaper om hur man sköter en klassisk projektor är överflödiga, allt ska istället skötas digitalt. Nick blir av med jobbet och förutsättningarna att få ett nytt inom samma bransch är obefintliga. Nick tycker synd om sig själv och dras ned i en allt mer destruktiv spiral där han klandrar Ellie för hennes svek, men det visar sig att Ellies version om deras uppbrott är en helt annan.

Kärlek utan manus är en feelgoodroman om en olycklig kille i trettioårsåldern som inledningsvis inte riktigt kan se sin egen roll i den uppkomna situationen. Owen Nicholls skildrar en relation där den första förälskelsen börjar övergå i vardag på ett bra sätt och Nick gör egentligen inget fel, förutom att han inte har fattat att han inte kan ta Ellies kärlek för given. Ibland känner jag att han borde få en tillsägelse att skärpa sig, men många situationer skildras med humor, vilket jag uppskattar.

Nick är en hopplös filmnörd och har en känd replik på tungan i alla situationer. Jag är ingen filmfantast, så därför går säkert en del av poängerna mig förbi, men det gör inte så mycket, för filmintresset ger en tydlig identitet åt både Nick och berättelsen. Kärlek utan manus bjuder på allt det jag som läsare förväntar mig av en feelgoodroman. Den är underhållande, fängslande och charmig, men har också en djupare sida i skildringarna av Nicks uppgivenhet inför sin kraschade livssituation och vikten av att aldrig ta den man älskar för given.

Utgiven av: Louise Bäckelin Förlag, 2019. I översättning av: Jan Risheden. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

En reaktion till “Kärlek utan manus av Owen Nicholls

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.