9789187879593_200x_dan-fore-dan

Sigrid har spenderat en längre tid utomlands och planerar att överraska familjen genom att komma hem lagom till jul, vilket hon har sagt att hon inte ska. Överraskningsmomentet blir det önskade, men ganska snart inser Sigrid att den traditionsenliga jul hon drömmer om i familjens stuga i Hälsingland troligen inte kommer att bli av. Hennes mamma och syster har gjort upp andra planer i tron att hon inte skulle komma hem. Eftersom julen är årets höjdpunkt blir Sigrid smått panikslagen. Vem ska hon nu fira med och hur ska hon, efter allt som har hänt det senaste året, klara av en jul där traditionerna rubbas och där hon till och med riskerar att bli sittande helt ensam på julafton?

Dan före dan är en sann feelgoodberättelse med maximal julkänsla. Sigrids universitetsstudier sker inom ett område som gör det naturligt att krydda handlingen med en hel del fakta kring jultraditioner, vilket tillför en extra dimension. Författaren är också mycket duktig på att fånga spelet mellan karaktärerna och skapa en spänningsfaktor utifrån detta. Det är svårt att släppa Sigrid och hennes berättelse förrän jag vet hur det går och hur hennes jul blir. Bakom det julröda skimmer som omger Dan före dan finns också mörkare undertoner och boken behandlar teman som rädslan för ensamhet och saknaden efter en närstående, som ofta är som starkast just i samband med stora högtider. Dan före dan har en fin balans mellan sött och salt som får den att likna en kola med havssalt bland årets litterära julgodis.

Utgiven av: Lavender Lit, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.