20191120_104404_0000.png

I årets julkalender här på bloggen kommer några verkliga experter att dela med sig av sina bästa boktips. Är du på jakt efter den perfekta julklappen eller letar du efter fina läsupplevelser som du själv vill njuta av under julens lässtunder? En lång rad författare och förlagsmedarbetare berättar här om sina utvalda bokfavoriter, hela vägen fram till jul!


 

Dagens gäst är författaren Karin Bojs som bland annat har skrivit boken Min europeiska familj: de senaste 54 000 åren som belönades med Augustpriset 2015 som årets bästa fackbok. Karin är även hedersdoktor vid Stockholms universitet och har arbetat som vetenskapsredaktör på Dagens Nyheter. Just nu är Karin Bojs aktuell med sin första deckare, Klickad.

Foto: Ulrica Zwenger

 – Augustpriset för årets bästa fackbok gick i år till Ålevangeliet av Patrik Svensson. Jag jublade högt när jag hörde nyheten. Visserligen har jag varit övertygad om att just Patrik skulle vinna ända sedan jag läste hans bok. Men man vet inte, även en högt kvalificerad jury kan göra misstag ibland. Ålevangeliet måste dock ha varit ett lätt val. Den är enastående bra. Det bästa jag har läst på åratal. Där finns allt som jag tycker är viktigt – människor och deras rötter, vetenskap och kultur, samhälle och klass.

Boken handlar på ett plan om Patrik och hans far, en asfaltsläggare som älskade ål. När Patrik var liten fiskade de två tillsammans i närheten av gården där fadern växte upp. På ett annat plan handlar Ålevangeliet om hur forskare i många hundra år har famlat sig fram efter kunskap, och hur ålarna har gäckat dem.

En del recensenter har anklagat boken för att vara alltför anfäktad av flummiga new age-idéer. Det håller jag verkligen inte med om. Tvärtom beskriver Patrik Svensson, med ålen som exempel, hur vetenskap växer fram genom systematiska observationer och experiment. Andra har anklagat Ålevangeliet för att ta alltför lätt på ålens utsatta situation som akut hotad art. Det håller jag inte heller med om. Patrik Svensson skriver oss inte på näsan om miljöfrågorna, men mot slutet av berättelsen kommer också den kunskapen fram.

Hans far asfaltsläggaren dog i förtid av en cancer som troligen var orsakad av yrket. Patrik Svensson blev en framgångsrik kulturjournalist. Nu har han också fått exempellösa framgångar som författare. Hans bok är på väg att översättas till tjogtals med språk. Han toppar försäljningslistorna i Sverige. Och han äter inte ål.

 – Kanske blir nästa års Augustprisvinnare i fackboksklassen boken Klubben av Matilda Gustavsson. Den kom ut nu i november, vilket är för sent för att hinna belönas i årets omgång.

Matilda Gustavsson fick redan förra året Stora Journalistpriset för sitt avslöjande i Dagens Nyheter om Jean-Claude Arnault, som tillsammans med sin hustru Katarina Frostensson drev kulturklubben Forum. Där sattes grova sexuella övergrepp och ekonomiskt fiffel i system under tre decennier. Efter Matilda Gustavssons DN-artiklar har Jean-Claude Arnault dömts till fängelse för våldtäkt, Svenska Akademien har tvingats ändra sina stadgar och ett antal ledamöter – däribland Katarina Frostensson – har lämnat organisationen. Nyheten har valsat runt i utlandet hos världens största medier, och det var på vippen att Nobelstiftelsen tog ifrån Svenska Akademien uppdraget att dela ut Nobelpriset i litteratur. Nobelprisfrågan har för närvarande landat i en kompromiss, där några utomstående experter ingår i en kommitté som utser pristagare.

I Klubben berättar Matilda Gustavsson om varför hon började granska Arnault, hur hon gick tillväga och vilka känslor granskningen har väckt – hos henne själv och hos ett stort antal av de berörda personerna. Boken på drygt 200 sidor är en lättläst bladvändare som ger en fördjupad bild jämfört med artiklarna i Dagens Nyheter. Framför allt får vi veta mer om omgivningen som lät övergreppen och fifflet pågå i tre decenniers tid. Det kommer fram djupt graverande uppgifter om kulturchefer på stora medier, tjänstemän på kommunala förvaltningar och ledande akademiker.

Allra mest hårresande är inblickarna i Svenska Akademien. Matilda Gustavsson redogör för hur ledamöter – som ännu sitter kvar – har uttalat sig och hur de har röstat. Jag blir rent ut sagt mörkrädd när jag läser. Intrycket från boken är att ett omfattande saneringsarbete återstår. Jag hoppas att Klubben bidrar till ytterligare upprensning, och att boken får riktigt många läsare.

 – Slutligen vill jag slå ett slag för Bin och människor av Lotte Möller. Även den var nominerad till årets Augustpris i fackboksklassen.

Som titeln antyder handlar boken minst lika mycket om människor som om bin. Lotte Möllers egna försök att vara biodlare upphörde efter en enda vinter. Hennes bin dog. Det tar förstås ner hennes auktoritet lite, tycker jag själv som också har bin och försöker hålla dem vid liv. För den uppgiften behövs andra böcker av mer instruktiv karaktär. Men om man vill läsa en lättsam, trevlig och lärd bok om honungsbinas kulturhistoria, då är Bin och människor perfekt.

God Jul och trevlig läsning önskar Karin Bojs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.