20191120_104404_0000.png

I årets julkalender här på bloggen kommer några verkliga experter att dela med sig av sina bästa boktips. Är du på jakt efter den perfekta julklappen eller letar du efter fina läsupplevelser som du själv vill njuta av under julens lässtunder? En lång rad författare och förlagsmedarbetare berättar här om sina utvalda bokfavoriter, hela vägen fram till jul!


 

Dagens gäst i julkalendern är författaren och journalisten Magnus Västerbro. Han har skrivit flera böcker och fick ett publikt genombrott med Augustprisvinnaren Svälten 2018. Magnus Västerbro skriver även om historia i Dagens Nyheter och är aktuell med boken Vålnadernas historia. Spöken, skeptiker och drömmen om den odödliga själen, som berättar om spöktrons, det skeptiska tänkandets och även dödens historia.

Foto: Peter Cederling

– Jag vill gärna tipsa om Kirke av Madeline Miller. I det antika verseposet Odyssén är Kirke en av de farliga motståndarna som hjälten Odysseus måste bekämpa – en farlig häxa som förvandlar hans manskap till svin. I Madeline Millers roman är hon huvudpersonen, en olycklig gudinna som försöker skapa sig en plats i en värld dominerad av män. Det har blivit en fascinerande roman, som presenterar den grekiska gudavärlden med fullständig självklarhet och stor realism, samtidigt som magin finns där överallt. Vacker, gripande och – lämpligt nog för en bok om en häxa – förtrollande. Kirke är en bok som passar de flesta, men kanske särskilt sådana som växt upp med att läsa traditionell fantasy och nu är redo att ta ett steg till.

– Den andra boken jag har valt passar alla som är intresserade av världen de lever i, men självklart är det ett givet val som julklapp till en historieintresserad mormor eller morfar eller liknande: Mannen som ordnade naturen: En bok över Carl von Linné, av Gunnar Broberg. Senaste åren har det kommit många bra biografier, som Fatima Bremmers om Ester Blenda Nordström eller Jens Liljestrands om Vilhelm Moberg. I år är inget undantag – Ingrid Carlbergs om Alfred Nobel och Anna-Karin Palms om Selma Lagerlöf är båda utmärkta. Men jag måste ändå tipsa om Gunnar Brobergs bok om Carl von Linné. Broberg är en historiker som verkligen kan skriva – levande, fängslande och oerhört lärorikt. Hade han inte själv suttit i Augustprisjuryn skulle denna garanterat vara nominerad i år!

– Mitt tredje boktips är den perfekta julklappen för en människa på sådär femton, sexton år som har en dragning åt annan kultur än den som lätt ryms på instagram och snapchat, men som kanske inte har hittat utlopp för detta ännu: Berör och förstör: dikter för unga av Athena Farrokhzad, Kristofer Folkhammar. När jag var tonåring i Luleå tyckte jag dikter var töntigt. Först senare, via Gunnar Ekelöf och Edith Södergran, kom jag på andra tankar. Jag önskar att det då hade funnits en så här bra antologi som visar hur spännande, drabbande och för den delen underlig riktigt bra poesi kan vara – i så fall hade jag nog fattat mycket tidigare.

God Jul och trevlig läsning önskar Magnus Västerbro

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.