9789175459561_200x_darktown_pocket

Darktown utspelar sig i Atlanta år 1948 och vi får följa med till ett samhälle som är uppdelad i olika läger. De rika vita medborgarna äger staden, medan den fattiga svarta befolkningen är hänvisad till ett speciellt område, Darktown. Staden styrs av såväl synliga som osynliga regler som är starkt påverkade av den utbredda rasism som präglar Atlanta vid den här tiden och när en ung svart kvinna hittas mördad är det ett fall som ganska snabbt avskrivs och kastas i papperskorgen. Polisen har viktigare saker att lägga sin tid på, men två av stadens få svarta poliser vid namn Boggs och Smith bestämmer sig för att på egen hand försöka vaska fram sanningen. De har valt sitt yrke trots att de vet att det innebär en kamp i motvind. Boggs och Smith är fast beslutna att stå upp för sitt eget folk och göra vad de kan för att Atlantas gator ska bli en trygg plats även för de svarta. Men att arbeta med ett fall som är nedlagt innebär ett chanstagande, risk för avsked som hot om våld är bara några av de motgångar de stöter på i sin strävan efter att ge den döda flickan upprättelse.

Darktown utsågs 2018 till årets bästa översatta kriminalroman och boken är verkligen en deckargåta med mervärde. Thomas Mullen lägger stor vikt vid att skildra ett historiskt skede och målar upp en detaljerad bild av motsättningar mellan ras och klass. Den välkonstruerade intrigen för tankarna till den mer hårdkokta delen av deckargenren och bidrar med såväl nerv som en sammanhållande kraft som gör berättelsen komplett. Däremot blir jag av någon svårförklarad anledning aldrig riktigt så gripen av bokens handling som jag hade förväntat mig, vilket kanske är en produkt av högt ställda förväntningar. Tvivelsutan är dock Darktown mycket läsvärd som ett historiskt dokument som säger en hel del om det förflutna, men som även tydliggör roten till mycket av det som sker framför våra nutida ögon.

Utgiven av: Historiska Media, 2018. Pocket, 2019. I översättning av: Claes Göran Green.

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.