IMG_20191112_194121.jpg

Will Raven är en ung läkarstudent som har fått chansen att praktisera för en av Edinburghs mer framstående medicinare, doktor Simpson. Husrum ingår och hemmet präglas av en ständigt pågående debatt med naturvetenskapliga förtecken. Främst handlar det om de nya rönen kring att söva patienter med eter, men Will Raven har svårt att fokusera på arbetet som i hans fall innebär en specialisering på obstetrik. De födande kvinnorna för tankar till det hemska öde som har drabbat en annan ung människa som stod honom nära. Någonstans i Edinburgh finns en kvacksalvare som utför aborter med en garanterat dödlig utgång, men polisens prioriterar inte döda prostituerade och kvinnor ur de fattigare samhällsskikten.

I doktor Simpsons hushåll finns en annan person med förmågan att lukta sig till en besvärande hemlighet, tjänsteflickan Sarah. Hon inser ganska snart att Will Raven inte är den han utger sig för att vara, men när hon väl tycker sig kunna ha fördrag med hans fel och brister blir hon snart hans trogna vapendragare och tillsammans ger de sig ut på Edinburghs mörka och regnvåta gator på jakt på den person vars behandlingar redan har kostat flera unga kvinnor livet.

Där inget vissnar mera är en historiska deckare som utspelar sig år 1847 och författarparet som ligger bakom pseudonymen Ambrose Parry gör ett gediget arbete när det gäller att återge tidsandan och den senaste utvecklingen inom läkarvetenskapen. Mycket utrymme ges åt de medicinska resonemangen kring eterns verkan. Men trots att detta inslag är så framträdande blir det aldrig dominant, utan tjänar tvärtom sitt syfte väl. Där inget vissnar mera plockar fram den atmosfär som alla vi som älskar att läsa om det viktorianska Storbritannien eftersträvar. Kanske bör man dock betrakta boken som en spänningsroman snarare än en rafflande thriller, men det nervkittlande finns ändå där, strax under ytan, och mynnar ut i en mycket omtumlande upplösning. Det intagande bokomslaget håller vad det lovar och jag längtar redan efter fler böcker av Ambrose Parry.

Utgiven av: Southside Stories, 2019. I översättning av: Cecilia Falk.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

2 reaktioner till “Där inget vissnar mera av Ambrose Parry

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.