IMG_20191027_183726.jpg

X sätt att dö tar vid där den tidigare boken i serien om Fabian Risk, Motiv X, slutade och är därmed i princip en direkt fortsättning på de händelser vi läste om där. Helsingborgspolisen har börjat inse att slumpen styr tärningsmannens drag, men än så länge är hans identitet okänd. Samtidigt tätnar sammanhanget i den privata utredning Fabian Risk påbörjade efter att en kollega hittades död under märkliga omständigheter. Fallet avskrevs som självmord, men Fabians misstänksamhet kvarstår.

När mördaren ger sig ut på Öresund för att attackera ett mål som tärningen visat honom vägen till är polisen honom på spåren och det blir början på en intensiv jakt som tar Fabian Risk in på danskt farvatten, vilket kommer att få konsekvenser när den slutgiltiga upplösningen närmar sig. För i X sätt att dö finns ingen återvändo, konfrontationen med tärningsmannen är oundviklig.

X sätt att dö är den femte boken om Fabian Risk och efter det abrupta slutet vi lämnades med i Motiv X går nu de parallella utredningarna från den boken vidare. Stefan Ahnhems sätt att hela tiden lämna läsaren med många frågetecken är både enerverande och effektfullt, för det är svårt att inte ryckas med och vilja läsa vidare för att få svar. Ahnhem behärskar den dramaturgiska delen av skrivandet till fulländning, vilket gör handlingen närmast smärtsamt spännande. Jag imponeras också av att författaren lyckas hålla så många bollar i luften och skapa ett intresse för ett brett persongalleri och flertalet trådar samtidigt. Trots att jakten på tärningsmördaren har bidragit med en läsupplevelse inom spänningsgenren som verkligen har varit något utöver det vanliga är jag glad att Stefan Ahnhem nu knyter ihop säcken om just det fallet, för han gör det med flaggan i topp och troligen är vi nu invaggade i ett lugn mellan två stormar. Förhoppningsvis väntar helt nya utmaningar för Fabian Risk runt hörnet.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

En reaktion till “X sätt att dö av Stefan Ahnhem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.