9789176972052_200x_vampyrist-en-bok-om-riktiga-vampyrer_pocket

Under de senaste decennier har subkulturen kring vampyrismen vuxit sig större än någonsin genom populära ungdomsböcker och filmer. Men vad är egentligen en vampyr och var kommer de ifrån? Cecilia Fredriksson har gjort ett gediget arbete när det gäller att kartlägga olika fenomen som är kopplade till vampyrismen. Det handlar om gamla folksägner där man troligen förklarade olika sjukdomstillstånd och andra fenomen som vetenskapen ännu inte hade kartlagt genom att hänvisa till vampyrer, men också om sekter och moderna människor som kallar sig vampyrister och har en livsstil som är starkt inspirerad av klassiska sägner om vampyrernas liv. Populärkulturens påverkan på subkulturens framväxt behandlas också, och boken är upplagd som en fackbok, men bör kanske främst läsas för dess underhållningsvärde.

Vampyrist är en bok för alla som är intresserade av mytbildningen kring vampyrer. Greve Dracula, alias Vlad Tepes, är den kanske mest kända vampyren av dem alla och för alla som fascinerats om berättelsen om den blodtörstige fursten av Valakiet eller hänförts av Christoffer Lees klassiska filmgestaltning är den här boken underhållande läsning. Boken är upplysande så till vida att den ökar förståelse för varifrån föreställningen att det finns vampyrer mitt ibland oss härstammar och bidrar med en intressant bild av hur människor har anammat vampyrismen som en livsstil. Blodsugandet blir bitvis lite väl kladdigt för min personliga smak, men i övrigt är Vampyrist en riktigt underhållande bok som passar för skräckfantaster med intresse för kulturhistoria.

Utgiven av: Hoi förlag, pocket, 2019. 

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.