9789185247981_200x_bitter-frukt_haftad

Alison är mitt upp i karriären och har just tilldelats sitt första mordfall där hon ska försvara en kvinna som har knivhuggit sin man till döds. Fallet framstår som ganska solklart, men Alisons uppgift är att vända och vrida på alla fakta för att försöka hjälpa sin klient till ett så fördelaktigt straff som möjligt. När det gäller privatlivet balanserar Alison däremot på en skör tråd. Hon har en kärleksaffär med sin kollega Patrick och dricker alldeles för mycket. Hon är ofta ute sent och prioriterar alltid sitt arbete. Hennes make Carl får ta allt ansvar för hemmet och för deras dotter Mathilda. Att kombinera mammarollen med det yrke hon har valt är en utmaning, men samtidigt verkar det stundtals som att Carl vill vända Mathilda emot henne. Efter en tid börjar Alison få hotfulla SMS som antyder att någon känner till hennes otrohetsaffär. Kort därefter blir Patrick anklagad för att ha begått en våldtäkt. Tillvaron rämnar kring Alison och när hon  för en stund tappar bort Mathilda anser Carl att hon har förlorat greppet totalt.

Bitter frukt tar är en thriller där vi som läsare får följa med in i det brittiska rättsväsendets korridorer. Fallet som Alison arbetar med kommer dock aldrig att hamna i fokus, istället är det hennes eget liv som utgör underlaget för den här historien. Boken har en stor styrka i att det mesta som återges känns trovärdigt. Alisons kamp för att få ihop vardagen och det dåliga samvete hon får när hon gör dåliga val, motiven till brotten och det Metoo-relaterade temat där kvinnorna skvallrar om att Patrick den här gången gått över gränsen och våldtagit en kvinna, men att ingen är förvånad – allt det skulle kunna tillhöra verkligheten. Till skillnad från många andra deckare och thrillers där handlingen ibland är ganska skruvad så behåller Harriet Tyce fötterna på jorden. Bitter frukt ligger väldigt rätt i tiden och bjuder på en intressant twist mot slutet, men är i mitt tycke lite för förutsägbar för att övertyga fullt ut.

Utgiven av: Jentas förlag, 2019. I översättning av: Ylva Spångberg. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.