9789178614844_200x_i-mordarens-skugga

I mördarens skugga är den andra boken om Jessica Jackson som är bosatt på den fiktiva ön Mörkö utanför Västervik. Hon är arbetar hårt för att försöka etablera sitt mikrobryggeri och hittills har det gått riktigt bra. Intresset för hennes lokala ölproduktion är stort, inte minst bland sommargästerna. När två dykare hittas mördade måste hon dock återgå till sin tjänst som kriminalinspektör och än en gång blir hennes lokalkännedom ovärderlig. När någon placerar ut spetsade pålar vid en badplats inser poliserna att någon på Mörkö är fast besluten att ställa till med så allvarlig skada som möjligt, men inledningsvis kan de inte veta om det finns ett samband med skjutningen. Utredningen kommer även att innebära en stor anspänning för Jessica på det privata planet när mannen hon har en relation med blir anklagad för inblandning i brotten. Läget kompliceras dessutom ytterligare när hennes pappa Larry återvänder från USA med sin sedvanliga anhopning av problem i släptåg.

Tidigt i våras gjorde den första boken i serien, Morden på Mörkö, stor succé och nu levererar Samuel Karlsson en uppföljare som inte behöver göra någon besviken. Jessica Jackson växer som karaktär och det blir allt mer intressant att följa hennes sätt att tackla de utmaningar hon ställs inför. Samuel Karlsson beskriver också landsbygden och dess mentalitet på ett sätt som känns väl underbyggt. Kontrasten mellan sommargäster och fastboende är knivskarp, men de lever samtidigt i en slags symbios eftersom öns invånare på många sätt är beroende av de sommarmånader då besökarna får ön att blomma upp.

Samuel Karlsson har valt att låta en stor del av intrigen kretsa kring ett vrakfynd där skeppet i fråga lär ha gått till botten i samband med ryssarnas härjningar i området under slutet av 1700-talet. Författaren använder blandningen av historia och lokala sägner på ett skickligt vis och den aspekten av historien skapar en röd tråd och höjer spänningsvärdet markant. På det hela taget upplever jag att Samuel Karlsson har förfinat sin berättarteknik och resultatet är en riktigt nervkittlande deckare som verkligen sätter Västervik och östra Småland på den svenska deckarkartan.

Utgiven av: Lind & Co, 2019. 

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.