9789188901248_200x_alskade-barn.jpg

Historien som utspelar sig i Älskade barn börjar med att en kvinna blir påkörd av en bil och när hon tillsammans med sin dotter Hannah kommer in till akuten inser personalen snart att familjen har hållits kidnappad och att en dramatisk händelse har gjort att de har kunnat rymma. Hannah uppger att hennes mammas namn är Lena, vilket får en äldre man vid namn Mattias att återigen våga hoppas att han dotter som varit förvunnen de senaste fjorton åren kanske lever. Lena visar sig visserligen vara mor åt Hannah och hennes yngre bror, men kvinnan på akuten som tagit Lenas är någon helt annan. Svaret på vad familjen har gått igenom under åren i kidnapparens grepp är komplext och kräver både tid och förståelse, men frågan är om den brutala verklighet som kvinnan och barnen har släppts ut till är beredda att acceptera dem för vad fångenskapen har gjort dem till.

Älskade barn är en tysk thriller som utspelar sig i Tysklands södra delar, närmare bestämt i Bayern. Handlingen återberättas av tre olika karaktärer och perspektiven tillhör Hannah, Lena och Mattias. Romy Hausman har gjort ett gediget arbete när det gäller gestaltningen av dessa tre personer och skildrar på ett gripande sätt hur fångenskapen har påverkat dem. Mattias har under många år försökt hitta ett sätt att leva med ovissheten om vad som hände med hans dotter, kvinnan som blir bortförd har kämpar för att överleva den traumatiska tiden i fångenskap och barnet, Hannah, har hämmats i sin utveckling och är tydligt präglad av den isolerade tillvaro som hon har levt i. Bitvis är det riktigt omskakande läsning, men det är också spännande eftersom handlingen har kryddats med en rad oväntade vändningar. Inget är vad det synes vara och Romys Hausmanns thriller är lika innovativ som oförutsägbar.

Utgiven av: Bokförlaget Nona, 2019. I översättning av: Anna Hörmander Plewka. 

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.