9789113098906_200x_ett-litet-steg-pa-vagen

När Stella får i uppdrag att resa till ett högfjällshotell vid namn Fröliden för att göra ett reportage och en utvärdering för reseförmedlingen hon arbetar åt kommer det först som en överraskning, men när de praktiska detaljerna har löst sig blir det även ett välkommet avbrott. Stella kämpar för att få tillvaron som ensamstående mamma att gå ihop och det är med sorg i hjärtat hon ser att sonen Felix verkar vantrivas i skolan. Lärarna har föreslagit att han ska genomgå en utredning för att se vad som orsakar hans svårigheter med koncentrationen och det sociala samspelet, men Stella misstänker istället att Felix kanske är mobbad. Att han får följa med henne på resan i fjällen kan förhoppningsvis skapa distans till problemen och kanske även få honom att anförtro sig åt henne. Men resan kommer också att bli krävande och Stellas arbetsprestation kan komma att bli avgörande för om hon får fortsätta sin tjänst hos reseförmedlingen.

Jenny Fagerlunds nya feelgoodroman är en helt fristående berättelse som utspelar sig i vackra fjällmiljöer. Författaren beskriver både Stellas och Felixs livssituation på ett sätt som engagerar och det är lätt att fatta tycke för den ensamma lilla pojken som inte trivs i skolan, och likaså för hans mamma som med en känsla av maktlöshet åser sonens utanförskap. Stella kämpar också för att få behålla jobbet i omorganiseringarnas tid, en uppsägning med allt vad det innebär i form av otrygghet är det sista deras lilla familj behöver just nu.

Väl på plats vid Frölidens hotell svänger dock berättelsen och Jenny Fagerlund tecknar en fin bild av hur naturen och kärleken till en liten pudel lyfter huvudpersonerna. Men det står också klart att det är något skumt som pågår runt Frölidens hotell och att Stellas chef verkar vara någon helt annan än den hon tror, vilket gör det riktigt spännande att läsa vidare. Ett litet steg på vägen utspelar sig under hösten, vilket gör det här till helt rätt säsong för att läsa denna bok som likt en välsmakande kopp te värmer hela vägen inifrån och ut.

Utgiven av: Norstedts, 2019.

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.