9789198424874_200x_dromlivet-i-toscana_haftad

Drömlivet i Toscana är den andra delen i feelgoodserien om Jessica Schöön. Efter de omvälvande händelser som utspelade sig i den första boken, Livet blir aldrig som man tänkt sig, har Jessica bestämt sig för att hon behöver en nystart och tillsammans med kärleken Maria och sin adoptivdotter Alicia har hon begett sig till den lilla byn San Gimignano i Toscana. Livet i Italien ter sig inledningsvis som en dröm, men ganska snart börjar relationen till Maria att knaka i fogarna och Jessica får anledning att fundera över de livsval hon har gjort. Maria tycks ha svårt att hantera det nya familjelivet och det blir allt tydligare att hon är svartsjuk på lilla Alicia och den plats hon tar i Jessicas liv. Samtidigt får Jessica också anledning att oroa sig för en svårt sjuk väninna, men hon knyter också nya starka band, bland annat till grannarna Annica och Antonio.

Anethe Bergendahl har skrivit en bok som på många sätt avspeglar livet så som det ofta ser ut, för ingenting går att ta för givet i den här berättelsen. Det är en händelserik feelgoodroman som bjuder på ett flertal oväntade vändningar och Jessica är en karaktär som är lätt att knyta an till. Hon vill helst bara leva ett lugnt och lyckligt liv, men ödet vill annorlunda och de dilemman hon ställs inför skapar en beslutsångest som är lätt att identifiera sig med. Ska hon följa sitt hjärta eller ska hon försöka skona omgivningens känslor? Den nya mammarollen bidrar också till ändrade förutsättningar, för nu har hon inte bara sig själv att tänka på utan även Alicia. Något som dock drar ner helhetsintrycket är dock författarens sätt att ofta upprepa sig, både när det gäller händelser och uttryck. Det blir övertydligt och som jag behöver aldrig läsa något mellan raderna eftersom allting skrivs ut i klartext. I övrigt har Anethe Bergendahl konstruerat en lyckad feelgood och jag tycker väldigt mycket om hennes sätt att levandegöra det soldränkta Toscana genom karaktärernas olika sinnesintryck från bland annat smakupplevelser, seende och dofter.

Utgiven av Anemon förlag, 2019.

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.