IMG_20191027_170702.jpg

Ett nytt år randas över Stockholm, men berättelsen tar dock sin början med en resa långt därifrån. Till den svenska kolonin Saint Barthélemy i Västindien skickas en ung adelsman för att bli en smula berest och kanske även en aning mera lärd. Det främsta skälet är dock att skilja honom från hans älskade i hopp om att känslorna ska hinna svalna, för flickan är av låg börd och är inte ett pari som anstår ynglingen och hans blåa blod. När den unge mannen nås av det tragiska budet att både hans far och äldre bror har lagts i en förtidig grav är dock alla hinder ur vägen. Han reser hem, men dagen efter bröllopet hittar man bruden lemlästad och mördad på ett synnerligen brutalt vis. Utan några minnen av vad som har utspelat sig under bröllopsnatten förpassas brudgummen till Danvikens hospital, men brudens mor tror inte på den version av händelseförloppet hon får höra. När ingen annan vill utreda saken söker hon hjälp hos Mickel Cardell som har rykte om sig att året innan ha varit polismakten behjälplig i ett särdeles prekärt fall.

Den första boken i Bellman noir-trilogin, 1793, blev en stor succé som bland annat belönades med Crimetime Awards pris för Årets bästa deckardebut och röstades fram som Årets bok 2018. Uppföljaren är efterlängtad och förväntningarna således skyhöga, men så snart jag börjar läsa står det klart att Niklas Natt och Dag än en gång har lyckats fånga Stockholms mörkaste vrår och lägst stående individer. Det är ingen vacker bild som målas upp, men den är synnerligen trovärdig då det sena 1700-talet var en hård tid då all flärd från Gustav III: s dagar hade spolats ut med avloppsvattnet och efterlämnat en grådaskig och korrupt huvudstad. Miljön med all dess fattigdom och avgrundsdjupa desperation tjänar också som en utmärkt fond för deckarintrigen, som bjuder på en sinnrik kombination av brutalitet och finess. Niklas Natt och Dag har också lyckats hitta en språklig ton där kombinationen av ålderdomliga uttryck och modern berättarteknik ger en alldeles unik kombination av autenticitet och lättlästhet. 1794 känns stilistiskt sett ännu säkrare än den remarkabla debuten och de smutsgrå rökdimmorna från alla Stockholms eldhärdar går ton i ton med den rådande stämningen i årets bästa noir-thriller.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2019. 

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

 

4 reaktioner till “1794 av Niklas Natt och Dag

  1. Den låter lockande och jag skall läsa den så snart jag kan. Några lättsammare böcker först bara, så att jag har laddat med positiv energi som motvikt 🙂 Du har verkligen läsflyt nu, eller hur? Recensionerna rasar in, så kul när det blir så!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.