IMG_20191003_101042.jpg

Egentligen kan ingen säga var det börjar, kanske redan i barndomen. Svårigheten att knyta an till andra människor växer till ett utanförskap och en förvrängd självbild där varje upplevd oförrätt blir till nytt bränsle för det pyrande hatet. Det handlar om incels, ett internationellt nätverk av män som hatar kvinnor för att de inte ger dem den bekräftelse och kärlek de tror sig vara berättigade till. Råttkungen är den andra boken om kriminalinspektör Vanessa Frank och för henne börjar det som en helt vanlig polisutredning där en kvinna hittas mördad i sin lägenhet. Allt pekar på att hennes våldsverkare till man ligger bakom, vilket är tragiskt, men inte ovanligt. Men det stannar inte där, och snart ställs Vanessa Frank inför ett skräckscenario.

Pascal Engman har med sina tidigare böcker Patrioterna och Eldslandet visat att han har en stark känsla för vart samhällets vindar blåser, och även denna gång står ett växande fenomen i centrum. Att lyckas sätta ord på och gestalta det har som driver männen som kallar sig för incels är ett  konststycke, men författaren lyckas väl och visar på ett lyhört sätt hur en liten gnista kan förvandlas till sprakande eld när känslorna får gro i det tysta och piskas upp på olika internetforum.

Boken bygger på ett flertal skiftande berättarperspektiv där Pascal Engman visar prov på stor variation och en skarpsynt iakttagelseförmåga. Såväl den uppburne tv-kändisen som har fått en släng av storhetsvansinne, den hemlöse mannen som försöker glädjas åt de smulor livet ger honom som den unga journalisten som själv blir ett offer för rovlystna män framstår som trovärdiga. Det som främst kännetecknar Råttkungen är dock det halsbrytande tempot och författarens drivna berättarteknik. Behovet av att fortsätta läsa känns hela tiden akut och det tomrum som uppstår när boken är utläst fylls snabbt av en bitter eftersmak. För tankegångarna som Pascal Engman grundar sin berättelse på är hämtade ur en allt mer polariserad och skrämmande verklighet, vilket gör Råttkungen till något av en väckarklocka när det gäller insikten om ett hat som går bortom de flestas fattningsförmåga.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

En reaktion till “Råttkungen av Pascal Engman

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.