9789100175726.jpg

Den utredning som kommissarie Elias Svensson och hans kollegor här blir involverade i är en studie i människans värsta sidor. Ungdomar som har kommit till Sverige för att söka skydd undan krig och förtryck tycks ha kommit i klorna på personer som vill utnyttja dem sexuellt och när en styckad kropp hittas står det klart att någon är beredd att gå långt för att sopa igen sina spår. Polisens sakkunniga expert Cornelia Lind håller sakta men säkert på att hämta sig efter händelserna i Din vän Forsete, men hon kämpar fortfarande mot sin man i en uppslitande vårdnadstvist som lockar fram hans mest framträdande drag som psykopat. Ett frågetecken som dock återstår att räta ut är vem Forsete, hennes räddare i nöden, faktiskt är och vart han tog vägen. I Ensamvarg står det nämligen klart att han fortfarande är på fri fot och att han återigen kommer att korsa Elias Svenssons vägar.

I Christina Eriksons andra bok i serien om Forsete plockar hon på ett ledigt och snyggt sätt upp tråden och återintroducerar karaktärer och händelser så det känns som om jag läste Din vän Forsete igår. Påminnelserna om vad som hänt är invävda på ett subtilt och stilfullt sätt, och de fyller sin funktion mycket väl eftersom det förflutna på många sätt fortfarande är aktuellt.

Ensamvarg är en mycket spännande historia om manipulation och diskrepansen mellan människors yttre och inre. Även bakom fagra ord och strukturerade liv kan ondskan lura, likt en ulv i fårakläder. Christina Erikson tecknar både skrämmande och detaljerade porträtt av den typen av människor, men hon har också begåvat sin fiktiva värld med en hämndens ängel i form av Forsete, en hemlighetsfull gestalt som är hård mot de hårda och vars signum är att han berövar sina offer på deras hörntänder. En ensamvarg är han dock inte, han är del av något mycket större. Det enda jag saknar i Christina Eriksons fullödig spänningsroman är svaret på gåtan kring Forsetes uppdrag och identitet. På den punkten håller hon oss på halster och därmed är det är upplagt för en lång och otålig väntan på nästa bok.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+

En reaktion till “Ensamvarg av Christina Erikson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.