9789188725417_200x_den-som-haver-barnen-kar

Den som haver barnen kär är en thriller som sätter ljuset på vår allra värsta mardröm; att våra barn ska försvinna eller komma till skada. Personalen på förskolan Kullen i Stockholm gör allt för att hålla koll på barnen som de har ansvar för, men när en liten pojke kommer bort är det den första obehagliga händelsen i en lång rad. Först hoppas man på att hitta pojken och att allt ska vara ett missförstånd, men allteftersom timmarna går och temperaturen i det vintriga Stockholm sjunker sinar hoppet. Men det stannar inte där, för fler barn kommer att försvinna.

Som läsare får vi främst följa Malin Dahl som är psykolog och arbetar med företagshälsovård på den drabbade förskolan. Därmed är det hennes jobb att prata med de anställda och försöka gjuta olja på vågorna, vilket blir svårt för Malin då hon själv blir allt mer involverad i det känsloladdade fallet. Polisens utredningsledare visar sig vara ett gammalt ex och på hemmaplan är relationen just nu i gungning, vilket gör att Malin engagerar sig fullt ut i de försvunna barnen. Hon blir allt mer övertygad om att hon har en viktig funktion att fylla och att hon kanske är den enda som kan se sambandet och förstå de drivkrafter som ligger bakom bortförandena.

Viktoria Höglund tillhör en av årets deckardebutanter och hennes första bok om psykologen Malin Dahl är både nervkittlande och drabbande. Det känns som att Den som haver barnen kär har inspirerats av de psykologiska thrillers med familjerelationer i fokus som det skrivs en hel del av i den engelskspråkiga världen, och Viktoria Höglund lyckas bra med att göra en svensk adaption av konceptet. Det finns ett starkt driv i handlingen och är genomgående både spännande och otäckt, men berättarperspektiven är onödigt många, vilket stundtals får mig att tappa tråden. Det finns dock mycket att imponeras av, inte minst författarens sätt att etablera huvudpersonen Malin Dahl. Viktoria Höglund är ett författarnamn att lägga på minnet.

Utgiven av: Southside Stories, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.