9789177712015_200x_i-fikontradets-skugga

I fikonträdets skugga är en fristående uppföljare till Liten tvåa med potential som utkom 2018. Den här gången har berättarperspektivet skiftat och det är Susanne vi får följa. Hennes man Lars har lämnat henne och tillvaron känns uppochnedvänd. Tillsammans har de två vuxna döttrar, Lovisa och Sofia, men eftersom båda är utflugna måste Susanne lära sig konsten att trivas i sitt eget sällskap, vilket är lättare sagt än gjort.

För att få ett miljöombyte och kanske även perspektiv på hur hon ska samla ihop skärvorna av sitt liv beger hon sig till Gotland där hon ärvt en gammal byggnad som tidigare varit mjölkbutik. Susanne inser snart att hon mår bra av att ha sysselsättning och för att bringa lite ordning bland alla prylar startar hon en loppis. Men vad ska hon sälja och vad måste sparas? I takt med att saker som har haft en självklar plats i hennes liv försvinner lättar också trycket över bröstet, men att ersätta gamla minnen är inte lika enkelt som att köpa nya saker. Susanne börjar ändå känna att hon är inne på rätt spår och kanske kommer hon med tiden att kunna resa sig upp efter det fall som skilsmässan har inneburit.

Precis som i Liten tvåa med potential bjuder Camilla Davidsson på en mix av stora känslor. I fikonträdets skugga handlar om att ta sig vidare och lyckas ställa om sina vanor trots att det stundtals känns omöjligt. Ur den förtvivlan Susanne känner växer så småningom nya små späda skott av lycka, men det gäller att vårda dem rätt så de inte vissnar. Camilla Davidsson skildrar sina karaktärer med stor inlevelse och värme och jag uppskattar att hon inte väjer för det svåra. I fikonträdets skugga skulle kunna vara ett skolboksexempel på hur man skriver bra feelgood. Det som dock gör att jag inte riktigt fastnar den här gången är att upplägget känns ganska likt många andra böcker i genren och jag hade gärna sett att författaren kryddade med någon mer liten twist eller överraskning. Boken bjuder ändå på en fin kombination av hjärtknipande olycka och strimmor av hopp som gör att den återspeglar det verkliga livet på ett väldigt fint sätt, och för det är Camilla Davidsson värd ett stort plus i kanten.

Utgiven av: Printz Publishing, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

En reaktion till “I fikonträdet skugga av Camilla Davidsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.