IMG_20191003_100740.jpg

Toby är van att ta livet med en klackspark, men när han efter en sen kväll på puben överraskas av inbrottstjuvar hemma i lägenheten förändras allt. Han blir nedslagen och svårt skadad. Vägen tillbaka blir en utmaning och Toby är nära att fastna i ett träsk av självömkan. När han får veta att hans farbror är svårt sjuk bestämmer han sig dock för att flytta in i hos honom på släktgodset Ivy House, ett av få osjälviska beslut Toby någonsin har fattat. Huset är familjens stora träffpunkt, en stor och anrik byggnad där han alltid har känt sig hemmastadd och spenderat en stor del av sin uppväxt tillsammans med kusinerna Leon och Susanna. Men när Susannas barn hittar en dag ett mänskligt kranium i den gamla almen som växer i trädgården blir det inledningen på en händelsekedja som kommer att ändra Tobys uppfattning om såväl sig själv som sina närmaste. Till en början förnekar alla i familjen kännedom om saken, men mysteriet tätnar när dödskallen visar sig vara allt annat än antik.

Det svarta trädet är en fristående thriller, men tonen känns igen från hennes tidigare böcker. Tana French är en författare som lägger mycket energi på de världar hon beskriver och de karaktärer hon porträtterar. Hon förser var och en av dem med en egen identitet och hon är extremt skicklig på att förmedla en bild av den person hon beskriver. Hon får mig som läsare att känna att jag vet allt om Toby, Susanna, Hugo och de andra vilket skapar en närvaro i texten som är fängslande.

Handlingen kretsar kring ett praktfullt släktgods som ursprungligen ägdes av Tobys farföräldrar och som nu rymmer en hel värld av  nostalgi och minnen från en bekymmerslös barndom. När människoskallen hittas i trädet blir stämningen som förbytt och Tana French tar oss med på en svindlande resa där vi inte kan veta säkert vilka som talar sanning eller minns rätt. Med hjälp av en gedigen, noggrant konstruerad och väl genomtänkt intrig blir läsningen av Det svarta trädet som att kliva in i en bubbla där du helt glömmer bort vad som pågår utanför. Historien är mycket detaljerad och kräver visst tålamod, men Det svarta trädet är en bok som belönar dig rikligt om du ger den all tid den förtjänar.

Utgiven av: Modernista, 2019. I översättning av: Ing-Britt Björklund. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “Det svarta trädet av Tana French

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.