IMG_20190924_110611.jpg

En framstående norsk politiker dör och strax därefter finner polisen drygt 80 miljoner i kontanter gömda i hans stuga. William Wisting, som numera arbetar för en Cold Case-enhet inom polisen får i uppdrag av självaste utrikesministern att utreda om något brott kan kopplas till den förre ledaren för Arbeiderpartiet och den extraordinära pengasumman. Han tar hjälp av en trogen vän och tillika kriminaltekniker, liksom av sin dotter Line som är journalist. Faller är mycket känsligt och Wisting vågar bara anförtro sig åt personer han verkligen litar på. Han hinner dock knappt inleda sina efterforskningar innan den döde politikerns stuga brinner ned till grunden. Det står klart att någon är beredd att gå långt för att sopa igen alla spår.

Det har blivit ett antal böcker om William Wisting vid det här laget, och av de som har översatts till svenska har jag läst flertalet. I vanliga fall är det lätt att flyta med av bara farten och fortsätta läsa serier trots att det har gått slentrian i dem för länge sedan, men när det gäller Jørn Lier Horst och hans författarskap är det snarare tvärtom. Serien om William Wisting tycks nämligen bara bli bättre och bättre, vilket gör att jag aktivt inväntar varje nytt boksläpp.

Vad är det då som gör Det innersta rummet så bra? Dels är det en tät intrig, men också det faktum att författaren fortsätter att fokusera på huvudkaraktärernas yrkesroller snarare än deras privatliv. I böckerna om William Wisting är det alltid polisutredningen som står i fokus och den lågmälde utredaren leder oss med stadig hand mot gåtans lösning. Eftersom fallen skiftar skapar Jørn Lier Horst stor variation i sina berättelser. Han lyckas också bra med att skildra karaktärerna och deras drivkrafter på ett realistiskt sätt. Det innersta rummet är en raffinerad deckare som bjuder på subtil spänning snarare än blodiga actionscener och Jørn Lier Horst visar här hur man skriver en kriminalroman i ordets rätta bemärkelse.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2019. I översättning av: Marianne Mattsson.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.