9789146235316_200x_flickorna-utan-namn

Ellen Tamm fortsätter att kämpa med att hitta balansen mellan sitt yrkesliv och sitt förflutna. Rollen som kriminalreporter på TV4 gör att hon gång på gång får se döden på nära håll och när en ung flicka hittas död i en sörmländsk sjö beger hon sig till platsen för att ta reda på vad som har hänt. Sjön ligger i hennes hemtrakter och konfrontationen med modern och alla minnen från det förgångna försätter Ellen Tamm ur balans. Samtidigt har hon svårt att hålla sig borta, för hon känner ett ansvar för att berätta den döda flickans historia, en drivkraft som förstärks av att polisen verkar sakna påtagliga spår.

Vi får också följa Linn, en ung kvinna med ADHD som har kommit till privatskolan Täcktaholm för att läsa upp sina betyg och lära sig att kontrollera sina impulser. Linn har gjort sig ett namn inom sociala medier och har en karriär som framgångsrik bloggare bakom sig, vilket väcker vaksamhet och avund hos de andra flickorna på internatet. Spänningen inom gruppen blir allt mer påtaglig och Linn upplever atmosfären på skolan som hotfull. Men hennes rop på hjälp blir tystade och hon får allt svårare att avgöra vem hon kan lita på.

Flickorna utan namn är den fjärde boken i serien om kriminalreportern Ellen Tamm och berättelsen tar oss med till hjärtat av Södermanland där täta skogar och spegelblanka småsjöar dominerar landskapet. Idyllen visar sig dock ruva på mörka hemligheter och Mikaela Bley har lyckats väldigt bra med att skapa en olustig och tät atmosfär. I Linn fångar hon bilden av en ung och ganska vilsen kvinna som bytt ett glamouröst liv som bloggikon mot total isolering, en kontrast som blir ett hårt slag. Beskrivningen av Linn och hennes liv kan tyckas vara något av en bubbla som svävar en bit ifrån verkligheten, men inte i negativ bemärkelse. Det förefaller ofta som om de mest kända bloggarnas tillvaro faktiskt är något av en parallell verklighet och jag upplever att författaren har fångat fenomenet på ett trovärdigt sätt. När det gäller tempot finns inte heller något att klaga på, drivet finns där redan från starten. Flickorna utan namn är en oavlåtligt spännande samtidsdeckare där motiven till karaktärernas handlingar skakar om ordentligt.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

 

2 reaktioner till “Flickorna utan namn av Mikaela Bley

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.