IMG_20190902_135701.jpg

Lisbeth Salander har lämnat Sverige, men kampen mot systern Camilla är inte över. Den har bara förflyttat sig och utspelar sig nu i Moskva där Lisbeth kopplas till en hackerattack som tar upp kampen med de ryska trollfabrikerna som sprider propaganda, näthat och falsk information. Samtidigt blir Mikael Blomkvist kontaktad av en rättsläkare vid namn Fredrika Nyman. Hon arbetar med ett ärende som rör en hemlös man vars döda har kropp påträffats i en av Stockholms parker, men vissa detaljer har fått hennes mentala larmklockor att ringa. Mannen sägs ha talat om konspirationsteorier och målat upp en mindre smickrande bild av Sveriges försvarsminister. Funderingar kring om han kan ha dött därför att han satt inne med fel sorts information väcks och Blomkvist kan inte släppa tanken på ett eventuellt mord samt hur mannen hamnade i Sverige. För en sherpa från Himalaya är det trots allt mycket långt hemifrån att sluta sina dagar på Stockholms gator.

Hon som måste dö är en bok som utmärker sig för sin detaljrikedom och sin intrikata historia. David Lagercrantz rör sig ledigt mellan så vitt skilda ämnen som bergsklättring, toppolitik, it-teknik och DNA-analyser. Just bredden i den research som ligger till grund för berättelsen är en av bokens främsta styrkor, det blir aldrig förutsägbart när människor från så vitt skilda fält är involverade. Ibland kan jag dock känna att författaren rör dig i gränslandet för det trovärdiga, kanske eftersom de händelser Mikael Blomqvist blir involverad i alltid ligger långt ifrån den vanliga lilla människans vardag. Handlingen utspelar sig i samhällets toppskikt vilket gör att stora värden står på spel när en skandal hotar att avslöjas och mycket av bokens handling bygger på just det: att den som utgör ett hot mot etablissemanget riskerar att bli tystad. Intrigen är genomgående mycket spännande och det är roligt att återse Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander, även om hon denna gång främst verkar i det fördolda. Men är det här verkligen den sista boken som skrivs om dem? Det lär framtiden utvisa.

Utgiven av: Norstedts, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.