9789146235729_200x_herravalde

Året är 1921 och den svenska politiken domineras av att höstens val kommer att bli det första där kvinnor tillåts rösta. Men långtifrån maktens centrum i Stockholm utspelas också en annan historia där en kvinna tar klivet in i männens värld. Det rör sig om Alice på Silvernäs herrgård, vars make blivit indisponibel efter ett slaganfall. Herrgården och fabriken som håller på att anläggas kan dock inte lämnas utan tillsyn, och det blir Alice som axlar ansvaret. Det är en roll som kommer att bjuda på många utmaningar, inte minst eftersom männen inte gärna vill låta sig styras av ett fruntimmer.

Herravälde är en omvälvande roman om en tid då förändringarnas vindar blåser. Vi får följa både Alice, pigan Brita och konstnärinnan Thomasine; tre kvinnor ur olika samhällsklasser som alla bär på en längtan efter oberoende och frihet. Männen i deras omgivning är vana att ha ensamrätt när det gäller maktutövningen i såväl små som stora ting och de har alla tre erfarenhet av att bli utnyttjade på olika vis. Herravälde är deras historia och någonstans på vägen lyckas ändå en strimma ljus tränga igenom, maktbalansen förskjuts och de gör alla tre tappra försök att återta kontrollen över sina liv.

Elin Olofsson är en författare som med sin femte roman visar att hon är allt annat än en dagslända. Hennes romaner tycks ständigt växa och Herravälde är en bok där orden är väl avvägda och varje händelse är noggrant genomtänkt. Hon fångar andan genom tidsmarkörer som en mer organiserad arbetarrörelse och den banbrytande frågan om kvinnors rösträtt, och likaså miljön genom det sätt på vilket hon gestaltar omvandlingen när ett bondesamhälle stegvis blir till en bruksort. Över alltihopa vilar ett norrländskt svårmod och Elin Olofsson väjer aldrig för de tunga känslorna, men karaktärerna är av hårt virke och de reder sig allt som oftast, för det är vad man måste göra för att överleva. Oavsett om man slukar romanen på en eftermiddag eller avnjuter den i lagom stora portionsbitar bjuder Herravälde på en remarkabel läsupplevelse och det blir allt mer tydligt att Elin Olofsson håller på att utkristallisera sig som en av vår samtids mest begåvade författare.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

2 reaktioner till “Herravälde av Elin Olofsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.