9789164206244_200x_tre-timmar_pocket

Ewert Grens stöter på ett av de mest komplicerade fallen under sin tid som polis när en oregistrerad död kropp dyker upp på ett av Stockholms bårhus. Att gömma ett lik bland andra döda kan förefalla genialt, men när kvantiteten växer och det visar sig att den döde bara är en av flera förstår Grens att det rör sig om människosmuggling som slutat i tragedi. En hel lastcontainer med döda flyktingar från Västafrika påträffas och det står klart att något mycket stort är i görningen. Som en bläckfisk med dess tentakler tycks verksamheten förgrena sig från Stockholm och ut i världen, ända tillbaka till de fattiga länder som människorna har lämnat. Ewert Grens behöver hjälp av en infiltratör för att kunna kartlägga människohandeln och han får anledning att kontakta en gammal bekant: Piet Hoffmann.

Tre timmar är en rykande aktuell och angelägen thriller som belyser den lilla människans utsatthet när de hamnar i klorna på hänsynslösa människosmugglare. En person likställs med ett pengabelopp i en skrupelfri värld där allt handlar om att packa båtarna som ska ta människorna över Medelhavet så fulla som möjligt. Ju fler som finns ombord, desto större vinst. Om båten förliser har smugglarna ändå redan fått betalt. Det är inte bara bokens huvudperson Ewert Grens som blir illa berörd av det hänsynslösa utnyttjandet av människors desperation. Anders Roslund fortsätter att berätta om samhällets mörkaste vrår och han gör det med värdighet. Ewert Grens är en karaktär vars känslor ofta svallar och anledningen står oftast att finna i de bottenlösa orättvisor han bevittnar. På så sätt blir han ett språkrör för alla de offer som världen kanske egentligen helst blundar för. Boken bjuder också på högklassig spänning i form av en väl disponerad händelsekedja som stundtals får pulsen att skena. Tre timmar är den åttonde boken om Ewert Grens och Anders Roslund får serien att fortsätta blomstra och kännas mer relevant än någonsin.

Utgiven av: Piratförlaget, 2018. Pocket, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.