IMG_20190820_193849.jpg

Systerklockorna är en historisk roman som tar oss med tillbaka till 1880-talet och en liten by i norska Gudbrandsdalen. För länge sedan föddes siamesiska tvillingar i släkten Hekne och de så kallade systerklockorna som familjen senare skänkte till bykyrkan minner fortfarande om deras öde. Klockorna är mytomspunna och sägs varna när en fara hotar befolkningen i byn och tar även ödet i egna händer när nya vindar blåser över den norska kyrkokulturen. Den senaste prästen är en visionär och efter att en gammal kvinna frusit ihjäl under gudstjänsten ser han det som sin uppgift att modernisera. Problemet är att äska medel från högre instans; bygden är fattig och vem som ska finansiera en ny kyrka är oklart. Men så anländer en ung arkitektstudent från Dresden som är utsänd för att studera den gamla stavkyrkan och dess unika ornamentik. Han meddelar att hans universitet hemma i konungariket Sachsen är beredda att betala för att montera ner kyrkan och sedan forsla den hem till Dresden. Således sätts hjulen i rullning, men det visar sig snart mer komplicerat än man trott att försöka rycka upp det lokala kulturarvet med rötterna.

Huvudpersonen i Systerklockorna är Astrid Hekne, en ung kvinna som är ättling till tvillingarna som gett namn åt kyrkklockorna. Hon blir navet mellan den tyske arkitektstudenten och byprästen, inte minst eftersom de båda upplever en stark dragning till den unga kvinnan med de stora drömmarna om världen utanför den isolerade plats där hon har levt hela sitt liv. Astrid Hekne och de andra karaktärerna är livfullt tecknade och Lars Mytting lyckas väl med att skildra de unika kyrkklockornas proveniens. Hans berättelse visar hur de på hemmaplan är ovärderliga, men om de rycks ur sitt sammanhang och förflyttas till en plats där ingen kan deras historia blir de tvärtom anonyma utställningsföremål som lätt drunknar i mängden. På så sätt berättar Lars Mytting också något om oss människor och vårt behov av att känna tillhörighet. Och berättar gör han med besked, för Systerklockorna är en av årets mest uppslukande historiska romaner. Lars Mytting bjuder på både kärlek, dramatik och storslagna norska vyer i en lika delar snyggt paketerad och intressant historia.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2019. I översättning av: Lotta Eklund.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

3 reaktioner till “Systerklockorna av Lars Mytting

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.