IMG_20190818_194827.jpg

Kirke är dotter till solguden Helios, men som så många andra kvinnor i den grekiska mytologin är hon en bifigur. Någon kanske kommer ihåg henne som kvinnan som födde Odysseus en son som senare kom att döda sin far av misstag, men likväl är hon bara en gudinna som figurerat i periferin. Madeline Miller bestämde sig för att ändra på det och har i sin roman skrivit Kirkes egen historia.

Kvinnan vi möter besitter makt och bemästrar häxkonster. Kirkes okuvliga gestalt har förpassats till en ö där hennes far och syskon tror att hon kan hållas i säkert förvar. Men Kirke ser inte exilen som något omak, istället skapar hon sig ett eget kungarike långt bort från alla gudomliga intriger där hon i lugn och ro kan odla sina örter och omge sig med tama lejon. När våldsamma legosoldater lider skeppsbrott och besvarar hennes gästfrihet med övergrepp förvandlar hon dem till svin och förpassar dem till stian. Det gäller även Odysseus manskap, men när det gäller den ärrade krigaren själv kan hon inte motstå hans råbarkade charm och tillsammans får de sonen Telegonos. Hon tar moderskapet och dess utmaningar på stort allvar, men det visar sig att inte ens en gudomlig mor kan skydda sin son från livet självt.

Madeline Millers tecknar ett fascinerande porträtt av en karismatisk gudinna som tillsammans med sina medsystrar i mytologin och historien sedan länge förpassats in i glömskan. Kirkes öde väcks här till nytt liv och Millers skickliga berättarkonst gör boken till läsning av det slag som utmärker sig. Att läsa är som att färdas fram över ett stilla vatten där de mytologiska konturerna stundtals blir oskarpa men där berättelsen också kan hitta en våglikande och finstämd rytm. Kirke kunde lätt ha blivit ännu en fantasyroman, men med sin språkliga finess och sina exakta formuleringar har Madeline Miller istället skapat modern prosa som på sitt eget sätt gör den klassiska epiken rättvisa.

När jag läser den här boken kommer jag att tänka på professor Mary Beard och hennes bok Kvinnor och makt: Ett manifest där hon tar upp den romerska och antika synen på kvinnor och hur de klassiska verken har lämnat ringar på vattnet ända in i vår tid. För trots att Krike är en mytologisk varelse med några tusen år på nacken har hon mycket gemensamt med dagens kvinnor. Det som i forna tider skulle tjäna som ett varnande exempel har idag förvandlats till ett ideal. Vi vill ha Kirkes makt över våra egna liv, hennes patos och hennes okuvliga vrede mot alla former av förtryck och övergrepp. Därför att det fortfarande behövs och därför att kvinnors rättigheter fortfarande är lång ifrån självklara. Kirke är en sällsam roman kryddad med häxkonster och kvinnlig styrka som trollbinder mig från första till sista sidan.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2019. I översättning av: Niclas Nilsson.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 5 av 5

3 reaktioner till “Kirke av Madeline Miller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.