IMG_20190818_195206.jpg

Verkanseld är den sista delen i den uppmärksammade Motståndstrilogin av Louise Boije af Gennäs. Vi har under resans gång fått följa Sara, en ung kvinna från Örebro som har anledning att tro att en organisation kallad BSV lät mörda hennes pappa när han grävde för djupt i olika mörklagda skandaler. Efter det har Sara själv gått igenom en hel del och hon känner sig ständigt bevakad av en övermakt som är svår att få något grepp om. Kanske kan det bero på att hon har något i sin ägo som organisationen vill åt. Men det finns också en motståndsrörelse som också är angelägen om att komma över den information Sara har ärvt av sin far och därmed blir det allt svårare skilja vänner från fiender. Konspirationsteorier i all ära, men Motståndstrilogins främsta styrka ligger i hur författaren skildrar Sara och alla de svårigheter hon stöter på. BSV verkar angelägna om att undergräva hennes position på ett sätt som ska säkerställa att hon i slutet inte har någon annan att vända sig till än dem, och de skyr inga medel. Saras utsatthet och den psykiska stress hon försätts i gör boken till en riktig nagelbitare.

I Verkanseld ska trilogin avslutas och mina förväntningar kring hur säcken ska knytas ihop var mycket höga. I bokens första halva tycker jag att författaren upprepar sig en aning genom att låta handlingen rulla på i uppkörda hjulspår, mycket av det Sara råkar ut för här känns bekant från föregående böcker. Louise Boije av Gennäs bygger dock upp stämningen på ett sätt som gör att det känns som en bomb kommer att brisera. Hon laddar upp ordentligt för det remarkabla avslöjandet av vilka som gömmer sig bakom förkortningen BSV. Förklaringen är fullt rimlig och i dagsläget skrämmande aktuell.

Författaren fortsätter liksom i de tidigare böckerna att blanda fakta och fiktion på ett sätt som imponerar. Hon stärker sin berättelse genom att sudda ut gränsen mellan det uppdiktade och det som har hänt i verkligenheten och kryddar handlingen med utdrag ur högst verkliga artiklar skrivna av grävande journalister. Louise Boije af Gennäs får oss att fundera över vad som är typiskt svenska värderingar och om vi verkligen ska köpa allt makthavarna vill få oss att tro. Hennes böcker kan framstå som samhällskritiska och en utmaning mot etablissemanget, men i en underhållningsroman måste man såklart ta det som skrivs med en nypa salt. När det gäller spänningsnivån fyller handlingen sin funktion, likaså när det gäller att gestalta den lilla människans kamp mot övermakten. Motståndstrilogin är på många sätt en modern historia på samma tema som Bibelns berättelse om David och Goliat, men det är också en storslagen spänningsserie om vikten av att våga stå upp för sina åsikter och försvara det man tror på.

Utgiven av: Bookmark förlag, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Verkanseld av Louise Boije af Gennäs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.