9789177951728_200x_hemma-hos-andra

Det är sista kvällen David spenderar hemma, sedan väntar ett nytt jobbuppdrag som krigskorrespondent i de farligaste delarna av Mellanöstern. David brinner för sitt jobb och skyr inte krigets fasor. Han är uppfostrad i en familj där engagemang är en viktig grundpelare och han känner ett nästintill religiöst kall att ge sig in i hetluften och rapportera om den mänskliga tragedi som utspelar sig i Syrien. Hans flickvän Amanda stannar kvar i sommarstugan som egentligen tillhör Davids föräldrar för att skriva på en uppsats. Tiden efter Davids avresa blir som ett vakuum där Amanda grubblar över sin relation till David och hans föräldrar som båda är uppburna och välkända profiler. Så nås familjen av oroväckande nyheter om David som vänder uppochned på situationen och får de sköra banden som binder dem samman att töjas till bristningsgränsen.

Hemma hos andra är en svensk roman om tillhörighet och solidaritet där Gabriella Ahlström skildrar en relativt ung kvinna som genom sin relation till en man hamnar i ett helt nytt sammanhang, en situation som stundtals är ganska svår att hantera. Amanda kommer från en helt annan typ av hem där politik och engagemang aldrig har stått i fokus. Hon oroar sig för att framstå som allt för ytlig och foglig. Att finna sig till rätta i en ny miljö där andra vanor och värderingar råder är komplicerat, det är lätt att man känner sig som en gäst hemma hos någon annan på fler än ett sätt.

När det gäller tema och premiss är Hemma hos andra förvisso en slags relationsroman, men det är också en djupare berättelse fylld av psykologiska och politiska resonemang, iakttagelser kring hur vår värld ser ut idag och skildringar av människors drivkrafter. Det förödande kriget i Syrien bildar ringar på vattnet som når Amanda i Sverige och det finns också vissa inslag som för tankarna till en modern berättelse om klass och identitet. Hemma hos andra är en minnesvärd berättelse som engagerar, men det är främst Gabriella Ahlströms förmåga att hantera språket och i varje situation hitta ord och formuleringar som är både rakbladsvassa och finstämda om vartannat som imponerar.

Utgiven av: Bokförlaget Polaris, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.