9789175039565_200x_ett-fragetecken-ar-ett-halvt-hjarta_pocket.jpg

Elin växer upp under fattiga omständigheter på den gotländska landsbygden, men en omvälvande händelse får henne att lämna ön och ge sig ut i världen. Numera lever hon ett liv som framgångsrik fotograf i New York, hon är gift och har en dotter som snart är vuxen. Men det är som att en pusselbit fattas i Elins tillvaro. Dottern Alice vet ingenting om deras ursprung och Elins tankar dras allt mer mot det förflutna, vilket påverkar hennes arbetsprestation och gör henne frånvarande i relationen till andra. Till sist kommer hon till en vändpunkt när hon inser att hon måste våga möta sitt förflutna innan hon kan fortsätta med sitt nuvarande liv.

Sofia Lundberg har gjort stor succé internationellt med boken Den röda adressboken och i sin senaste bok har författaren förvisso skapat en helt annan typ av historia, men det finns vissa gemensamma nämnare då hon även här väljer att utforska betydelsen av livets vägval och vikten av att kunna förlåta. Boken utspelar sig delvis under Elins uppväxt, men också i dagens New York och det är lite som att läsa om två olika världar som ändå har en tydlig gemensam koppling i form av Elin själv. Uppväxtskildringen är bitvis omtumlande, men det finns också en värme i författarens sätt att skildra Elin; flickan som tar ansvar när de vuxna sviker. Ett frågetecken är ett halvt hjärta är en djupsinnig och finstämd feelgoodroman som gör intryck och berör.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2018. Månpocket, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.