9789100178017

Ålevangeliet har redan på förhand sålts till ett stort antal länder och blivit mycket omtalad. Lite otippat, kan man tycka, eftersom huvudpersonen i Patrik Svenssons bok är en gåtfull och anonym fisk: nämligen ålen. I århundraden har den förbryllat människor. Att fånga den är en konst, och den fortsätter hela tiden att gäcka forskarna. Idag vet vi att den vandrar långa sträckor och att de ålar vi träffar på här i Norden har simmat ända från Sargassohavet.

Den facklitterära delen av berättelsen tar avstamp i hur lärda män som Aristoteles och Sigmund Freud fascinerats av ålen och spenderat många arbetstimmar på att försöka kartlägga dess liv och egenskaper, utan att finna några entydiga svar. Boken tar också upp ålens roll ur ett kulturhistoriskt perspektiv; alltifrån hur den tjänat som matfisk till hur den avtecknats och skildrats i symboliska sammanhang där människor har framhävt ålens dunkla och smått obehagliga framtoning. Boken handlar också om ålfisket, en traditionstyngd och på många orter högtidlig tilldragelse med samma aura som surströmmings- och kräftpremiären.

Men Ålevangliet är så mycket mer än en biologisk studie. Patrik Svensson väljer nämligen att göra berättelsen högst personlig när han väver samman den gåtfulla fiskens öde med sin egen relation till pappan som lärde honom att fiska ål under mörka nätter i hans ungdom. Hans far var en hängiven fiskare som invigde sonen i konten att gräva mask, agna och lägga ut reven som används vid ålfiske. Spänningsmomentet när det var dags att vittja linan förde dem närmare varandra i en värld där de tycktes glida allt längre ifrån varandra. Författaren berättar på ett finstämt sätt som kommer nära, inte minst eftersom jag själv har varit med på ålfiske en gång för länge sedan tillsammans med min morfar. Den personliga aspekten skapar en röd tråd som knyter ihop berättelsen på ett stilfullt sätt.

I slutet kan dock inte boken väja för det oundvikliga; ålen är utrotningshotad och arten riskerar att dö ut. Även här finns ett eko som skapar genklang i författarens relation med pappan, för även människans liv är någonting förgängligt som döden oundvikligen sätter punkt för. Ålens öde är dock av en annan natur, eftersom det är vi människor som har förstört dess levnadsvillkor. Patrik Svensson sätter ålen i fokus men berättar också något om tillståndet på vår planet och de utmaningar vi står inför. Han lyckas skala ner stora globala problem till en nivå som berör just dig och mig på ett personligt plan. Ålevangeliet är en elegant skriven bok som både överraskar och manar till eftertanke.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.