9789174297768_200x_manhattan-beach_pocket

Manhattan Beach tar oss med till 30- och 40-talets New York där huvudpersonen Anna Kerrigan tvingas börja arbeta tidigt efter att hennes pappa en dag lämnar familjen utan ett ord. Anledningen till hans försvinnande står att finna i kopplingen till stadens maffialedare, men familjen vet ingenting om de affärer som har lett till Mr Kerrigans försvinnande. Annas yngre syster är handikappad och hennes sjukdom innebär stora omkostnader för läkarvård och hjälpmedel. Anna gör vad hon kan för att hjälpa sin mor och syster. Andra världskrigets utbrott har öppnat nya dörrar för kvinnor på arbetsmarknaden. Jobbet på varvet genererar dock inga större summor men tiden i hamnkvarteren har väckt en dröm hos Anna; hon vill bli USA: s första kvinnliga dykare. Samtidigt träffar hon också en man som verkar kunna vara lösningen på familjens alla problem. Det Anna inte vet är att han kanske också har svaret på vart hennes far tog vägen.

Jennifer Egans roman har beskrivit som episk och ska vara en hyllning till den klassiska, storslagna romankonsten. Visst lyckas Egan med sin föresats att skapa en mastodontroman, men bitvis dyker hon lite för djupt för min smak. Även om berättelsen om Anna Kerrigan och en ung kvinnas amerikanska dröm fängslar är det lite för detaljerat och boken griper aldrig tag på det sätt jag hade önskat. Men Manhattan Beach bjuder även på en hel del fina saker som ändå lyfter helhetsintrycket. Dels är det Anna Kerrigan själv, hon kämpar för sin familj men försöker samtidigt följa sin dröm om att bli dykare. Männen försöker överbevisa henne om att en kvinna inte är lämplig, men Anna gör allt för att ändå lyckas. Hennes karaktärsstyrka imponerar. Skildringarna av New Yorks ruffiga hamnkvarter är också livfullt återgivna och fångar atmosfären på ett sätt som präglar bokens karaktär.

Manhattan Beach av Jennifer Egan är en av de nominerade till Årets bok 2019. 

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018. Pocket, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.