9789170285257_200x_blommor-over-helvetet

Teresa Battaglia är en kantig kriminalkommissarie i 60-årsåldern. Hon styr sina underordnade med en fast hand och kräver respekt, men har samtidigt en ovanligt välutvecklad empati och förståelse för människors psykologiska drivkrafter. Det gör henne till en vass mordutredare. När en liten bergsby i de italienska alperna skakas av ett mord med djuriska förtecken kallar Teresa och hennes team till platsen. Kort därefter framkommer det att flera av byns barn har gjort märkliga iakttagelser och Teresa oroas över att nästa offer kommer bli just ett barn. Utredningen försvåras också av den svåra terrängen med djupa skogar och branta berg. När vintern kommer blir trakten ännu mer otillgänglig, och för en mördare med god lokalkännedom är det en perfekt plats att gömma sig på.

Blommor över helvetet är en bok där mordintrigen fängslar och väcker en omedelbar lust att fortsätta läsa. Historien är välkonstruerad och ganska klassisk till sin utformning, men det som framförallt tjusar mig är miljön där boken utspelar sig. Alplandskapet på gränsen mot Österrike är något helt annat än det soliga och varma Italien vi oftast stöter på inom litteraturen. Här visas en annan sida upp och trakten skiljer sig markant från landets sydligare breddgrader. Resan som boken bjuder på är intressant på så sätt att den visar hur mångsidigt Italien faktiskt är och hur präglade områdena i norr är av centraleuropeisk kultur och ett månghundraårigt habsburgskt styre. Ilaria Tuti har också skapat en huvudperson som är intressant att läsa om. Teresa Battaglia börjar bli till åren och är bland annat drabbad av diabetes. Hon vill dock inte visa minsta svaghet inför sina underordnade, för efter en lång och hård kamp för att som kvinna avancera till en chefsposition inom den italienska poliskåren har hon inte råd att låta någon ana att hennes glansdagar kanske snart är förbi. Blommor över helvetet är den första boken i en planerad trilogi och ett utmärkt val för den som uppskattar en välskriven deckare i unik miljö.

Utgiven av: Bazar förlag, 2019. I översättning av: Helena Monti. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.