9789150943351_200x_flickorna-som-sprang

Flickorna som sprang är Simon Häggströms skönlitterära debut, men han har tidigare skrivit två fackböcker om de ämnen som ligger till grund för den här kriminalromanen: sexköp, trafficking och kriminalitet i den undre världen.

Vi får följa poliserna Natalia och Markus när de försöker komma åt sexköpare och hallickar. Jakten sker inte bara på Stockholms gator utan tar också läsaren med in i stadens fina salonger där välavlönade och uppburna män intalar sig själv att de gör kvinnan på gatan en välgärning genom att köpa hennes tjänster. För dem är det en affärsöverenskommelse i mängden, men när en av köparna erbjuds även yngre flickor som lurats in i prostitution börjar samvetet att skava. Samtidigt hotar hela hans egen tillvaro att rämna om det skulle komma till familjens och arbetsgivarens kännedom att han köpt sex. Parallellt med den härva som polisen utreder får vi också följa Jennifer och Malvina, två tonårstjejer på rymmen som tar sig an en farlig värld på sitt eget sätt.

Simon Häggström har skrivit en kriminalroman som vilar på en solid verklighetsgrund i och med att han genom sitt yrke som polis har arbetat med den typen av brott som boken berör. Här spetsar han verkligheten med en del fiktion, men behåller ändå en realism som berör och skapar obehag. Simon Häggström skriver i samma anda som Katarina Wennstam och Caroline Engvall och låter en skönlitterär berättelse fylla ett högre syfte genom att skildra en ljusskygg verklighet som många helst skulle vilja blunda för. Intrigen är spännande och författarens sätt att krydda handlingen med skildringar som initierar oss i polisens arbete gör att boken stundtals känns ganska dokumentär i sin ton. Flickorna som sprang är en stark deckardebut och karaktärerna är av den sorten man gärna återser. Framförallt gäller det Malvina och Jennifer som genom sin handlingskraft bidrar med en frisk fläkt.

Utgiven av: HarperCollins Nordic, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3 av 5

En reaktion till “Flickorna som sprang av Simon Häggström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.