9789164206121_200x_historien-om-en-anstandig-familj

Historien om en anständig familj utspelar sig i den italienska kuststaden Bari på 1980-talet. I berättelsens centrum finner vi huvudpersonen Maria, en ung flicka vars uppväxt vi får följa. Hon är viljestark och snabbtänkt, men hålls tillbaka av sina äldre bröder och de strikta katolska värderingar som genomsyrar samhället. Kvinnor är bundna till sina familjer, och i Marias fall betyder det ett liv där längtan efter frihet ofta krockar med faderns heta temperament. Han är ökänd för sin våldsamma natur och Marias mamma har sedan länge resignerat. En grundpelare i traktens seder och bruk är dock att familjen alltid håller ihop. Rivaliteten mellan olika släkter är stor och Bari styrs av den lokala maffian som förvisso gömmer sig i kulisserna, men ändå drar i alla trådar. När Maria får känslor för Michele, son till en av stadens mest betydande familjer, är det startskottet på något som är lockande, men som kan bli förödande.

Det är svårt att inte likna berättelsen om Maria och hennes tillvaro vid den uppmärksammade Neapelkvartetten av Elena Ferrante. Historien om en anständig familj griper inte tag i samma utsträckning som den, men det finns många gemensamma nämnare att tycka om; skildringarna av en ung flickas uppväxtår, de passionerade vänskapsbanden som kan rymma både kärlek och hat samt de komplicerade familjestrukturer som ofta kuvar unga kvinnor med en egen vilja. Maria förväntas göra det bästa för familjen i alla lägen, men är alldeles för vild och fritänktande för att anpassa sig, vilket ofta försätter henne i problem. Det är gripande att läsa skildringen av hur faderns våldsamhet sätter skräck i hela familjen, men ingen utomstående skulle någonsin komma på tanken att ingripa. Familjeangelägenheter ska stanna innanför hemmets väggar. Samtidigt skvallras det frikostigt, och de som befinner sig på botten blir både ömkade och utfrysta. Kampen för att behålla sin plats på samhällsstegen är ständigt aktuell. Rosa Ventrella skildrar tillvaron i Bari på ett väldigt livfullt och medryckande sätt. Hon skapar tydliga bilder av hur den varma eftermiddagssolen får de vitkalkade husen att lysa och hur dofterna från morgonens fiskfångst blandar sig med havets salta vindar. Historien om en anständig familj är en mycket läsvärd bok för den som söker efter ett familjedrama i italiensk regi.

Utgiven av: Piratförlaget, 2019. I översättning av: Malin Emitslöf.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.