IMG_20190804_162000.jpg

Nana lever ett liv i frihet som en av stadens många gatukatter, men när han blir påkörd av en bil inser han att han måste hitta någon som kan hjälpa honom. Tankarna går till den unge mannen Satoru. Nana gillar hans bil och brukar värma sig ovanpå motorhuven. Han lyckas släpa sig hem till sin vän och när Satoru upptäcker skadan tar han med katten till veterinären och räddar hans liv, vilket blir starten på en livslång kärlek. När Nana har tillfrisknat är han fri att gå, men han har upptäckt att han trivs ganska bra som tamkatt och väljer att stanna. När Satoru tar honom med på en resa genom Japan får han dessutom veta mer om sin husse, men han är till en början helt omedveten om det verkliga skälet till att de är tvungna att ge sig av.

En katts resedagbok är en liten roman till sitt omfång, men mellan pärmarna ryms mycket mer än vad man vid en första anblick kan tro. Vi får följa både Nanas och Saturos berättarperspektiv och som kattälskare är det främst den vassa skildringen av katten som fångar mitt intresse. I övrigt upplever jag inledningen som lite rörig, men historien utvecklas till en riktigt stark berättelse. Vi får veta vad som präglat Saturos liv och det vänskapsband som knyts mellan honom och hans älskade katt är fint att läsa om. En katts resedagbok är en roman som berör på djupet och som lämnar ett stort tassavtryck i ditt hjärta.

En katts resedagbok är en av de nominerade till Årets Bok 2019. 

Utgiven av: Bokförlaget Nona, 2019. I översättning av: Carla Wiberg. 

Finns hos Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.