IMG_20190804_104753.jpg

Sömmerskan Hannah Lönn har lämnat den småländska myllan och är tillbaka i Stockholm. Det planeras för en högtidsstund inom modebranschen; en stor modevisning till den nyligen bortgångne Christian Diors ära. Det är modedirektör Leijon vid Svenska Kompaniet som håller i trådarna och han har beställt en större uppsättning svarta slängkappor i dominostil av Hannah Lönn. Idén med dominokappor och ett iscensättande av mordet på Gustav III får dock en prägel av obehag när en av huvudstadens större tidningar får ta emot anonyma hot mot Leijon – ”döden klär i domino”. Visningen slutar i kaos och med ond bråd död när modedirektören blir hotad och hans främsta konkurrent strax därefter hittas död. I och med att Hannah Lönn har sytt mördarens förklädnad blir hon ohjälpligt indragen i den obehagliga affären.

Marie Bengts böcker utspelar sig under 1950-talet och fångar upp tidens trend med pusseldeckare, den första i serien hette En sax i hjärtat. Hannah Lönn är en för sin tid ovanligt driftig kvinna som är yrkesverksam och satsar på en karriär. Hemma i Småland, där en stor del av kvinnorna fortfarande är hemmafruar, rynkar man på näsan åt det okvinnliga i att arbeta och bete sig ”på stockholmsvis”. Men för nästa generation är Hannah Lönn en stor förebild och Marie Bengts skildrar upp denna brytpunkt i den svenska kvinnohistorien på ett skickligt sätt. Hon fångar också tidsandan i såväl språk som handling och helhetsintrycket blir mycket övertygande.

Döden klär i domino är skriven precis så som man vill ha sina pusseldeckare. Intrigen är tät men i handlingen finns det också utrymme för att lära känna Hannah Lönn bättre. Hon är verkligen i sitt rätta element när hon rör sig i modelejonens innersta krets och därmed har hon också lättare än polisen för att komma de inblandade inpå livet. Hannah Lönn drivs av sin nyfikenhet och lyckas till sist komma farligt nära gåtans lösning. Marie Bengts skriver med samma känsla för kvalité i både snitt och material som de kläddesigners som figurerar i bokens handling.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4+ av 5

 

3 reaktioner till “Döden klär i domino av Marie Bengts

  1. Bengts har skapat en bra karaktär i Hannah Lönn och 50-talsmiljön är så välvald. Jag har tyckt att båda böckerna är i längsta laget men ser ändå fram emot nästa bok.

    1. Jag kan hålla med om att de kanske skulle vara lite kortare, föregångarna som t ex Lang och Christie skrev ju sällan så långa böcker som författarna gör idag så ett lite nättare omfång kanske egentligen passar pusseldeckaren bättre. Men ändå bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.