9789146234630_200x_pojken-i-snon

Pojken i snön är den tredje boken i serien om Mia Krüger och Holger Munch, ett säreget men karismatiskt utredningspar som är en del av kriminalpolisen i Oslo. Det nya fallet rör en flicka som hittas mördad vid en skogssjö. Hon är klädd i en ballerinakjol och det finns en kamera som är riktad mot mordscenen. I kamerans lins har någon ristat in en siffra, men Mia och Holger kan i denna inledande fas av utredningen aldrig ana att siffran på linsen är en indikation på att fler mord är att vänta. Fallet  kommer dock att utveckla sig i ett tempo där det är nästintill omöjligt att hålla jämna steg, mördaren ligger hela tiden före och känslan av maktlöshet riskerar stundtals att få både Mia och Holger att tappa det fokus som situationen kräver. Till sist börjar dock pusselbitarna att falla på plats och bilden klarnar, och det motiv som framträder är lika skrämmande som oväntat.

Samuel Bjørks två tidigare böcker, Det hänger en ängel ensam i skogen och Ugglan dödar bara om natten, gjorde att han snabbt fick en framträdande och självklar plats på den norska deckarhimlen. Den här boken var därför mycket efterlängtad av mig, och författaren gör mig inte besviken. Den suggestiva stämningen, den storslagna norska naturen och de invecklade karaktärerna är tillbaka med besked. Mot slutet tappar boken lite i trovärdighet i och med att mördarens motiv är en aning långsökt, men som helhet är berättelsen välkonstruerad.

Författaren fortsätter att skriva på sitt karaktäristiskt korthuggna men ändå kraftfulla vis och stilmässigt följer boken den bana som tidigare delar i serien har slagit in på. Det vackra men okomplicerade språkbruket bidrar till att driva upp tempot och skapar en nerv i berättelsen som gör den svår att släppa. Under läsningens gång infinner sig en nästintill filmisk känsla som skapar tydliga bilder av händelseförloppet på min näthinna. Pojken i snön är helt enkelt vansinnigt spännande och originell från början till slut.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2019. I översättning av: Niklas Drake. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.