9789177817352_200x_moratorium

Allt börjar med ett scoutläger som slutar i katastrof när en liten flicka blir innebränd. Många år senare skapar händelsen fortfarande ringar på vatten och för den ena scoutledaren, Jonathan Sandberg, blir händelsen en grogrund för ångest och koncentrationssvårigheter. Till sist försvinner Jonathan spårlöst och hans närmaste lämnas i ovisshet. Om han förolyckats, begått självmord eller försvunnit frivilligt blir aldrig klarlagt och efter ett antal år anlitar fadern Kurt Jonathans vän David för att forska i saken. För David har det gått bättre trots att även han var med vid den ödesdigra branden, men han har nyligen hamnat i svårigheter när en skatteskuld hotar att sätta stopp för hans advokatkarriär. Ersättningen från Kurt kan bli hans räddning, men när den äldre mannen hittas mördad börjar David istället få känslan av att han har grävt för djupt i familjehemligheter som kanske borde ha fått vilat i glömska.

Moratorium är Monica Rehns deckardebut och det är en ovanligt gedigen, påläst och stilsäker berättelse för att vara en författares första verk. Handlingen är mångbottnad och oförutsägbar, och författarens arbete med att knyta samman historiens många trådar till ett nät av intriger är välgjort. Familjen Sandberg är komplex och deras interna relationer är komplicerade, inte minst eftersom patriarken Kurt betraktar sina närmaste som ett mellanting mellan undersåtar och ägodelar. Han är själv både förmögen och framgångsrik, och barnens vägval är sällan till belåtenhet. Bitvis är berättelsen kanske lite onödigt övertydlig. Jag önskar att författaren vågade släppa lite mer av kontrollen kring tolkningen av det skrivna ordet till oss läsare, men i det stora sammanhanget är det en bagatell. Monica Rehn har i Moratorium skapat något unikt och boken bjuder på en riktigt spännande läsupplevelse kantad av en hel del psykologisk spänning.

Utgiven av: Modernista, 2019.

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

5 reaktioner till “Moratorium av Monica Rehn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.