9789175039367_200x_mellan-himmel-och-hav_pocket

Sally ärver ett hus i Kivik på Österlen i Skåne och reser dit med stora förhoppningar. Hon känner sig ensam och hoppas kunna försonas med sin dotter Josefin som har valt att bryta kontakten efter en konflikt med Sallys nya man. Nu är mannen ute ur bilden och Sally vill förklara sina val och bli förlåten, men hon märker snart att Josefin inte är mottaglig. Hon vill inte lyssna på det Sally har att säga och med ens kommer minnena från en barndom där Sallys egen mamma övergav henne ikapp.

Josefin försöker tillsammans med sin sambo att leva av det jorden ger, men projektet med självhushållning är en tuff kamp. Josefin är övertygad om att hon kommer att ärva farbroderns hus efter hans död och får en smärre chock när hon inser att det istället kommer att gå till hennes mamma. Sallys besök på Österlen kommer oundvikligen innebära konfrontation på flera plan, inte minst eftersom Josefin i hemlighet har tagit kontakt med sin mormor och fått henne att flytta till grannskapet i Kivik.

Mellan himmel och hav är den första delen i serien om Pensionat Pomona. Att göra ett pensionat av huset hon har ärvt är Sallys plan, och detta blir ett av alla konfliktämnen mellan de tre generationerna i familjen. Klyftan mellan Josefin och Sally tycks öka istället för att minska i takt med att det geografiska avståndet krymper. Anna Fredriksson skildrar de komplicerade och stundtals även infekterade relationerna på ett fängslande sätt och läsningen blir lite som att pilla på en sårskorpa; stundtals uppslitande men ändå svår att låta bli. De fint tecknade miljöerna hämtade från skånska Österlen är en av bokens höjdpunkter. Boken känns dock lite trevande och blir egentligen aldrig mer än en startsträcka för det som komma skall, men det kommer bli intressant att följa familjen framöver och se hur Sally utvecklar drömmen om ett eget pensionat. Fortsättning följer i den nyligen utgivna uppföljaren Ett enklare liv.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2018. Månpocket, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.