9789177950912_200x_oro_pocket.jpg

Köpenhamn skakas av oroligheter och polisens stormning mot Ungdomshuset på Nørrebro i Köpenhamn leder till gatustrider mellan polis och demonstranter. Morgonen därpå hittas en ung man död på en kyrkogård och biträdande polischef Axel Steen kallas till platsen. Kyrkogården har varit under polisbevakning hela natten och det är ett mysterium hur kroppen har kunnat hamna där utan att någon har sett något. Ganska snart får Axel Steen anledning att misstänka att någon ur polisens egna led har gått över gränsen och gjort sig skyldig till mord och påtryckningar uppifrån hindrar honom inte från att söka efter en sanning som han misstänker kommer skapa obehag inom kåren. På Köpenhamns gator finns dock ett filmklipp som avslöjar sanningen om vad som har hänt, det gäller bara för Axel Steen att få tag i det innan mördaren hinner röja vittnen ur vägen och förstöra det bevismaterial som finns.

Oro är den första delen i serien om Axel Steen, en sliten figur vars tillvaro har kommit i otakt efter en uppslitande skilsmässa. Trots att Axel Steen är omedgörlig och sällan stryker någon medhårs har han lyckats knipa tjänsten som biträdande polischef och även läsarnas hjärtan, för det är något med Axel Steen som fängslar och hans rättframma sätt tilltalar även mig. Oro är en hårdkokt polisdeckare skriven i ett högt men trovärdigt tempo. Stilmässigt är Steen något mitt emellan Harry Bosch (Michael Connelly) och Harry Hole (Jo Nesbø) och Jesper Stein lyckas bra med att skapa en tät och driven intrig. Det är spännande från första till sista sidan och med så många förtjänster är det bara att konstatera att jag har hittat ännu en vass nordisk deckarserie att följa.

Utgiven av: Bokförlaget Polaris, pocket, 2019. 

Finns hos: Bokus & Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.